U Kini nova ograničenja za onlajn igrice
Ilustracija

U Kini nova ograničenja za onlajn igrice

Kineske vlasti saopštile su da namjeravaju da uvedu ograničenja za onlajn igrice kako bi se smanjila kupovinu tih igara u aplikacijama putem mikrotransakcija, a još jedan cilj je borba protiv zavisnosti od tog fenomena.

Ta najava kineskih vlasti odmah je izazvala pad na berzi kineskih tehnoloških giganata aktivnih u tom sektoru. Tensent (Tencent) je pao za više od deset odsto u Hongkongu, a njegov konkurent Netiz (Netease) izgubio je čak više od 20 odsto akcija na berzi, prenosi N1.

Kineska vlada počela je da napada sektor video igara 2021. godine, kao dio opšteg pooštravanja propisa prema tehnološkim gigantima u zemlji.Peking je posebno nametnuo striktno ograničenje vremena koja djeca mogu da provedu igrajući se na mreži i mesecima je zamrznuo marketinške dozvole za nove igre.

U poslednje vrijeme, međutim, taj sektor se nadao da će Peking biti blaži prema njemu.

Nove mjere predviđaju planove za ograničavanje kupovine igrica i ukidanje funkcija koje omogućavaju povećanje vremena igranja, što se često nudi kao nagrada za redovne korisnike.

Takođe su predviđene „iskačuće“ poruke koje upozoravaju igrače da se ponašaju „iracionalno“.

Nove mjere ponavljaju raniju zabranu sadržaja igara na mreži koji „ugrožavaju nacionalno jedinstvo“ i „nacionalnu bezbjednost“, ili koje „štete nacionalnom ugledu i interesima“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.