Milović traži da SDT ispita sudijske plate u podgoričkom sudu
Andrej Milović

Poslao dopis

Milović traži da SDT ispita sudijske plate u podgoričkom sudu

Ministar pravde Andrej Milović dostavio je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) informacije o razlikama u zaradama pojedinih sudija Osnovnog suda u Podgorici, tražeći da se ispita da li su u toj instituciji izvršena krivična djela.

Milović u dopisu Specijalnom državnom tužilaštvu navodi da je 26. oktobra ove godine Ministarstvo pravde primilo akt potpisan od predsjednice građanskog odjeljenja Osnovnog suda u Podgorici Dijane Rovčanin. Prema tom dopisu, postoji očigledna nesrazmjera prilikom određivanja zarada sudija građanskog odjeljenja u odnosu na sudije krivičnog odjeljenja tog suda. 

"Uprkos činjenici da i jedni i drugi imaju isti koeficijent za obračun zarada, te da sudije građanskog odjeljenja postupaju u značajno većem broju predmeta na godišnjem novou", navodi se u dopisu ministra Milovića. 

On je SDT-u predložio da detaljno ispitaju dešavanja u Osnovnom sudu. 

"Ovim putem Vam dostavljam na dalje postupanje dopis iz Osnovnog suda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno neko od krivičnih djela iz nadležnosti SDT-a, a koja se tiču nesrazmjerne raspodjele finansijskih sredstava od predsjednice ili finansijske službe Osnovnog suda, kao i drugih krivičnih djela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti", kazao je Milović u dopisu SDT-u. 

Zakon o Sudskom savjetu i sudijama propisuje da sudije ostvaruju pravo na zaradu i druga prava iz rada u skladu sa zakonom pa su njihova nezavisnost i efikasno postupanje neophodni, kazao je Milović koji od SDT-a traži informacije o preduzetim istražnim radnjama u najkraćem roku. 

U dopisu koji je sudija Rovčanin dostavila Ministarstvu pravde navodi se da postoje drastične razlike u zaradama između sudija građanskog odjeljenja i sudija krivičnog odjeljenja. 

"Razlika se u prosjeku kreće između 300 pa do preko 1.000 eura. Osnovni postulat radnog zakonodavstva je da zaposleni imaju pravo na jednaku zaradu za rad jednake vrijednosti. Postavlja se pitanje šta može opravdati ovolike razlike u zaradama istog suda i suda istog stepena te da li je na ovaj način sudija građanskog odjeljenja diskriminisan", navela je sudija Rovčanin u dopisu Ministarstvu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.