Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu ka Japanskom moru
Ilustracija

Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu ka Japanskom moru

Južnokorejska vojska saopštila je da je Sjeverna Koreja danas ispalila najmanje jednu balističku raketu ka Istočnom moru, poznatom i kao Japansko more.

"Sjever je ispalio jednu ili više neidentifikovanih balističkih projektila ka Istočnom moru", navodi se u saopštenju južnokorejske vojske bez drugih detalja.

Proba balističke rakete dolazi u trenutku kada su Seul i Vašington upozorili Pjongjang da bi svaki nuklearni napad na SAD i Južnu Koreju doveo do kraja vladavine Sjeverne Koreje.

Zvaničnici SAD i Južne Koreje učestvovali su u petak na drugoj sjednici Nuklearne savjetodavne grupe u Vašingtonu, fokusiranoj na nuklearno odvraćanje u slučaju sukoba sa Sjevernom Korejom.

Lansiranje rakete dolazi na godišnjicu smrti oca sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Džong Ila, koji je umro 17. decembra 2011. godine.

Prošle godine, Sjeverna Koreja je objavila novu doktrinu prema kojoj sebi daje za pravo da izvrši preventivni atomski napad u slučaju egzistencijalne pretnje.

Status nuklearne države takođe je upisan u Ustav Sjeverne Koreje.

Pjongjang je u novembru uspio da u orbitu postavi vojni špijunski satelit, koji je, kako navode sjevernokorejske vlasti, sposoban da otkrije američke i južnokorejske vojne lokacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.