Tajna korejske ljepote
Shutterstock

Tajna korejske ljepote

Jedna od tajni mladosti i ljepote azijskih žena je pirinčana voda koju koriste za blistavu kožu i glatku, gustu kosu. Na TikTok-u, ovi video snimci sa ovim sastojkom postaju sve popularniji: blogeri pričaju kako je upotreba pirinčane vode promijenila njihovu rutinu ljepote, stanje kože i kose.

Tajna ljepote Koreanki leži u pirinčanoj vodi. Pirinčana voda je tečnost koja ostaje nakon namakanja pirinča. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina, antioksidanata, proteina i skroba, omekšava i umiruje kožu, izbeljuje staračke pjege i bori se protiv akni.

Proteini takođe pomažu u poboljšanju kvaliteta kose, čineći je glatkom i jačom. Pirinčana voda pomaže da zadrži vlagu unutar dlake i olakšava raščešljavanje kose. Pored toga, ovaj sastojak takođe pomaže u sprečavanju oštećenja koja izazivaju fen i pegla za kosu, i stimuliše rast kose.

Još jedna prednost pirinčane vode je borba protiv perutanja i zatezanja, jer sadrži proteine i minerale koji imaju antiupalno i umirujuće dejstvo. Pirinčana voda ublažava suvoću kože i kose, te suzbija osip na licu, perutanje i iritaciju kože glave.

Pirinčana voda usporava starenje jer pomaže da koža bude elastičnija, i time sprečava pojavu bora i opuštanje kože. A antioksidansi u pirinčanoj vodi se bore protiv efekata fotostarenja izazvanog ultraljubičastim zračenjem. Pravljenje pirinčane vode lakše je nego što se čini. Potopite pola šolje dobro opranog pirinča pirinča u dve šolje vode i ostavite da odstoji dva sata (povremeno promešajte). Zatim procijedite i koristite vodu za umivanje ili ispiranje kose. Za svaki tretman (lica ili kose) treba da napravite novu pirinčanu vodu, jer voda koja predugo stoji može da bude podloga za razmnožavanje bakterija.

Ako ne želite da se mučite sa pripremom pirinčane vode, možete pronaći i proizvode za njegu kože koji je sadrže. Gotova kozmetika sa ovim sastojkom neće biti ništa manje efikasna od vode koju ste sami pripremili.

Kako se koristi pirinčana voda

Pirinčana voda se može koristiti kao tonik 1-2 puta dnevno nakon čišćenja. Zatim nanesite svoj uobičajeni serum ili hidratantnu kremu da biste izbjegli suvoću i dehidraciju. Ako još niste probali pirinčanu vodu, prvo je nanesite na pregib lakta da vidite kako vaša koža reaguje na infuziju.

Prije nanošenja pirinčane vode na kosu, operite je šamponom i dobro isperite. Zatim isperite kosu pirinčanom vodom, lagano masirajte kožu glave i ostavite da djeluje 10 minuta. Nakon toga, dobro isperite kosu. Drugi način da ga koristite je da prokuvate malo pirinča u neslanoj vodi, ostavite da se ohladi, a zatim procijedite i tečnost nanesete na kosu. Ostavite da odstoji desetak minuta, pa dobro isperite. To je tajna lijepe, sjajne i guste kose Korejki,piše lepotaizdravlje.rs

Vodu od pirinča ne treba koristiti istovremeno sa proteinskim maskama i balzamima: višak proteina može dovesti do lomljive i suve kose. Pirinčanu vodu nanosite 1-2 puta nedjeljno, a da biste primijetili vidljiv i trajan efekat, ponavljajte to redovno 6 mjeseci.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.