Mugoša: Predvidjeti povećanje iznosa MOP-a i tzv. srazmjernih penzija
Boris Mugoša, Foto: Socijaldemokrate

Mugoša: Predvidjeti povećanje iznosa MOP-a i tzv. srazmjernih penzija

Šef poslaničkog kluba SD-a i potpredsjednik Socijaldemokrata Boris Mugoša je naveo da će predložiti da se u 2024. godini poveća iznos materijalnog obezbjeðenja porodice i da korisnici tzv.srazmjernih penzija ne mogu imati nižu penziju od minimalne koja je predviðena da od 1.januara bude 450 eura.

Naime, on je ukazao da je Skupština Crne Gore na njegov predlog usvojila zaključak krajem prošle godine kojim zadužuje Vladu da predvidi povećanje iznosa materijalnog obezbjeðenja, jer to primaju graðani koji su zakonski definisani kao najsiromašnija kategorija a iznos osnove MOP-a nije godinama povećan, iako su troškovi života u tom periodu drastično porasli.

“Nažalost, taj moj predlog koji je usvojila Skupština nije realizovan u 2023. ali ću tražiti da se u 2024. napokon realizuje”,  istakao je Mugoša.

Osim toga, Mugoša navodi i da je potrebno korigovati iznos tuðe njege i pomoći koji je na izuzetno niskom nivou, ali uz prethodno uraðenu detaljnu analizu zbog čega je drastično porastao broj korisnika navedenog materijalnog davanja u poslednjih godinu dana.

Mugoša navodi da će predložiti i da još jedna kategorija graðana koji primaju izuzetno niske penzije, a to su korisnici tzv.srazmjernih penzija, ne mogu imati nižu penziju od minimalne.

“Takav predlog takoðe zagovaram duži vremenski period i očekujem i da će biti prihvaćen i realizovan u 2024.godini”, ukazuje potpredsjednik SD-a.

Mugoša zaključuje da je i prilikom predloga navedenog skupštinskog zaključka koji je usvojen tražio da se potrebna sredstva obezbijede iz budžetske rezerve i kroz racionalizaciju odreðenih neproduktivnih budžetskoh izdataka, što je tada i prihvaćeno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.