Rezultati PISA testiranja gori nego 2018. godine: Crnogorski đaci iz matematike na 54. mjestu, čitanja 56. i nauke 62.
Foto: CdM

Rezultati PISA testiranja gori nego 2018. godine: Crnogorski đaci iz matematike na 54. mjestu, čitanja 56. i nauke 62.

Na najvećem međunarodnom testiranje u oblasti obrazovanja crnogorski đaci ostavili su gore rezultate iz svih oblasti u odnosu na PISA istraživanje iz 2018. godine. To je saopšteno na konferencija za novinare Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Ispitnog centra, na kojoj su predstavljeni rezultati PISA testiranja učenika za prošlu godinu.

PISA testira sprovedeno je iz matematike, čitanja i nauke. U Crnoj Gori PISA testiranje je sprovedeno u aprilu i maju 2022, među  5.793 učenika iz 63 škole. 

Direktor Ispitnog centra Miloš Trivić, na konferenciji za novinare kazao je da su rezultati PISA testiranja za 2022. gori nego 2018.

Iz “čitanja“ naši đaci su najbolji rezultat imali 2015, godine kada su imali 427 bodova, sada su pali na 405.

Iz “matematike” 2018. godine rezultat je bio 430, a na posljednjem istraživanju to je pad na 406 bodova.

U oblasti "nauke" đaci su ostvarili 403 boda za 2022. godinu, dok je na testiranju 2018. to bilo 415 bodova.

Crnogorski đaci iz matematike su na ukupnoj listi PISA istraživanja na 54. mjestu, iz čitanja 56. i iz nauke 62. U odnosu na države regiona naši đaci ostvarili bolje rezultate od vršnjaka iz Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova, a slabije od Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Bojović: Rezultati su crveni alarm

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Dragan Bojović kaže da su rezultati ovog israživanja crveni alarm za prosvjetu.

“Ne da ne možemo biti zadovoljni već da upalimo crveni alarma”, kazao je Bojović. Kaže da je potrebno da se jasno preduzmu reforme u cilju poboljšanja obrazovanja i to u svim pravcima.

“Pojedine reforme su se morale sprovoditi kako bismo se uskladili sa partnerima, da se upodobimo sa njihovim obrazovnim sistemima”, kazao je Bojović.

On navodi i da reforme nijesu sprovođene i da ne daju rezultati. Kaže kako je potrebno preispitati nastavne planove, odnos između obaveznog i izbornih predmeta, kao i da su temeljna znanja i nauka nedovoljno zastupljeni.

“Neophodna je i digitalizacija obrazovanja”, kazao je Bojović. Poručuje i da je potrebno vratiti status prosvjetarima i staviti nastavnike u središte.

“Desilo se devalviranje na raznim nivoima, koje se odrazilo i na prosvjetni system”, poručio je Bojović.

PISA je najveće međunarodno testiranje u oblasti obrazovanja. Ove godine učestvovalo je 690.000 petnaestogodišnjaka iz cijelog svijeta.

Od 2000. godine, kada je OECD pokrenuo program, u PISA istraživanju je učestvovalo više od 80 zemalja i regija.

PISA istražuje da li učenici znaju u stvarnom životu primijeniti ono što su naučili u školi. Testiraju se čitanje, matematika i nauka, ali i inovativne oblasti, kao što je timsko rješavanje problema.

Broj zemalja koje učestvuju u PISA testiranju je u porastu. U 2000. godini učestvovale su 32 zemlje, a 2018. godine 79 zemalja i regija.

RTCG, CdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.