Palestinska novinarka u suzama: Uništavaju naš istorijski arhiv star više od 100 godina
/ FOTO INSTAGRAM VIDEO SKRINŠOT - WIZARD_BISAN1

Palestinska novinarka u suzama: Uništavaju naš istorijski arhiv star više od 100 godina

Palestinska novinarka Bisan Ovda, koju na Instagramu prati više od dva miliona ljudi, upozorila je da Izraelci bombarduju zgrade u Gazi koje sadržavaju istorijski arhiv star više od sto godina, prenosi Klix.

- Oni znaju šta bombarduju i rade to namjerno. Ostajemo bez ičega. Budućnost ne postoji, sadašnjost je uništena, a prošlost više nije naša prošlost- kazala je ona.

Dodaje da je u stotinama gostovanja na televizijama govorila o istoriji Gaze, a "da su oni to sada uništili".

- Kako su zli. Uništavaju naše gradove, naše živote zauvijek- rekla je i dodala da video snima na 29. novembar, Međunarodni dan solidarnosti s narodima Palestine.

O ovome je govorio i načelnik Opštine Gaza Yahya al Sarraj koji je rekao da je Izrael uništio "Centralni arhiv" koji je sadržavao hiljade istorijskih dokumenata koji datiraju više od 150 godina.

- Ciljanje na Centralni arhiv predstavlja veliku opasnost za grad, jer sadrži hiljade istorijski vrijednih dokumenata za zajednicu- rekao je Yahya al Sarraj.

Istakao je da "ovi dokumenti predstavljaju sastavni dio naše historije i kulture".

- Centralni arhiv sadrži planove za drevne građevine istorijske vrijednosti i dokumente rukopisima poznatih nacionalnih ličnosti- rekao je on.

Kako je dodao, dokumenti su spaljeni i pretvoreni u pepeo, "izbrisavši veliki dio palestinskog sjećanja".

Kaže da je okupacija bila usmjerena na mnoge zgrade, uključujući velike i monumentalne kulturne centre, kao i javne parkove koji pripadaju općini.

- Ciljanje je uključivalo Rashad al Shawwa, istorijski kulturni centar, veoma važan centar koji uključuje pozorište i centralnu biblioteku, koji je meta bez ikakvog opravdanja. Izraelska okupacija je takođe ciljala Palestinsko zakonodavno vijeće i spomen-spomenik u Memorijalnom parku za (Al Jundi Al Majhool) nepoznatog vojnika- rekao je.

Smatra kako je cilj ovih radnji da se izbriše palestinsko sjećanje i "nametne politika zamračenja ljudi, čineći palestinske gradove nenastanjivim".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.