SDT tereti bivše šefove policije za učešće u švercu cigareta
Ilustracija

SDT tereti bivše šefove policije za učešće u švercu cigareta

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti bivšeg šefa crnogorske policije Slavka Stojanovića da je omogućio šverc cigareta. Osim Stojanovića, juče je uhapšen i Igor Baćović iz Nikšića, ovlašćeno lice u firmi za transport. Stojanović je pred tužiocem negirao krivicu. Interesantno je da je i drugi bivši direktor policije, Veselin Veljović, u julu uhapšen upravo zbog povezanosti sa grupom osumnjičenom za šverc cigareta. Koliko se sada zna, a što su kazali i advokati, predmet protiv Stojanovića nije povezan sa predmetom protiv Veljovića, i čini se da se radi o dva razdvojena postupka.

Kako je sinoć saopštio u izjavi za Portal RTCG advokat Mihailo Volkov, njegov klijent Slavko Stojanović iznio je odbranu i bio je voljan da odgovara na pitanja tužioca.

"U potpunosti se sjeća događaja koji je navodno poslužio SDT-u za osnov, odnosno za ono što mu je stavljeno na teret, a radi se navodno o nekom usmenom nalogu mog branjenika koji je on dao drugom policijskom službeniku, koji je trećeg obavijestio da se navodno pusti kamion koji je zaustavljen sa cigaretama negdje u Zeti. I da mu se omogući kretanje. A kako se moj branjenik sjećao detalja u potpunosti, on je odgovarao na pitanja na koji način odbrana smatra da je nakon svega u potpunosti nepostojeći osnov sumnje. Međutim, SDT je i pored toga odredilo zadržavanje", kazao je Volkov.

Danas bi Stojanović trebalo da bude izveden kod sudije za istragu Višeg suda, nakon čega bi trebalo da bude poznato više o optužbama koje mu se stavljaju na teret. 

U julu ove godine, Veljović, Mujo Nikočević i Nikola Mrkić uhapšeni su a onda im je određno zadržavanje. Veljoviću se na teret stavlja da je osumnjičenom vođi kriminalne grupe, Aleksandru Mrkiću odavao službene informacije i tako mu pomagao da izvrši određena djela krijumčarenja. Takođe, u naredbi u sprovođenju istrage navodi se i da je Veljović imao komunikaciju sa Mujom Nikočevićem i da mu je javljao za policijske pretrese. 

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić saopštio je ranije za TVCG da su prepiske iz SKY aplikacije bile povod za formiranje predmeta.

Advokat Nikola Martinović, koji zastupa Veljovića, kazao je ranije da se njegov branjenik ne tereti da je učestvovao u krijumčarenju, nego da je Mrkiću saopštio neke podatke koje je, navodno, "mogao da koristi u svojim poslovnim konekcijama". Saopštio je i da je Veljović na saslušanju negirao krivicu.

Veljoviću se na teret konkretno stavlja da je pomagao prilikom kriminalnih operacija na način da je Mrkiću dostavljao informacije iz policije o planiranim pretresima i akcijama, što se i vidi u naredbi SDT-a o proširenju istrage.

Potraga za Aleksandrom Mrkićem, osumnjičenim šefom kriminalne grupe odgovorne za međunarodni šverc cigareta, već mjesecima je bez rezultata.

Mrkić je, po podacima koje je ranije dobio Portal RTCG, često boravio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali dosad nije poznato da li je tamo i sada i je li sa tom državom bilo komunikacije o eventualnom izručenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.