Vlada reaktivirala platformu za prijave zloupotreba: Službenim džipom u šoping za vikend
Ilustracija

Vlada reaktivirala platformu za prijave zloupotreba: Službenim džipom u šoping za vikend

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore ponovo je pokrenula platformu za prijavljivanje zloupotrebe službenih vozila koja koriste organi državne uprave. Takva platforma prvi put je pokrenuta prije deceniju – 2013. godine, ali posljednjih nekoliko godina nije funkcionisala.

Iz Vlade su "Danu" kazali da ta platforma sada funkcioniše, a da je pristup moguć na linku Prijava sumnje zloupotrebe službenih vozila (www.gov.me). Platforma nije vidljiva na početnoj internet stranici Vlade i nije je lako naći, osim ako ne znate link. Međutim, ako u pretragu ukucate "prijava sumnje zloupotrebe službenih vozila", iskoči traženi link sa podacima kako prijaviti eventualnu zloupotrebu, a po datumu bi se zaključilo da je platforma za prijavu sumnje u zloupotrebe pokrenuta od 10. novembra.

Sistem kontrole korišćenja službenih vozila godinama funkcioniše veoma loše i Uredba o korišćenju prevoznih sredstava u svojini države Crne Gore nerijetko se uopšte ne poštuje, službena vozila 24 sata dnevno koriste i lica kojima to pravo ne pripada po tom dokumentu, a vozila sa registarskim oznakama CG ili MN moguće je vidjeti svuda po Crnoj Gori i vikendom, praznicima, poslije radnog vremena, pa čak i van državnih granica.

Tako je reporter "Dana" minule subote, 11. novembra, oko 19 časova, na parkingu jednog podgoričkog marketa fotografisao službeno vozilo registarskih oznaka PG-CGM73. Radi se o luksuznom džipu marke "hjundai". Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nisu odgovorili na pitanje redakcije "Dana" (poslato u srijedu) ko koristi službeno vozilo ovih registarskih oznaka. Stoga nije poznato ko je i zbog čega koristio službeno vozilo u danima vikenda, pred državni praznik zbog kojeg je javna uprava povezala četiri neradna dana.

Na linku koji su dostavili iz Vlade nalaze se podaci o tome kako prijaviti eventualne zloupotrebe korišćenja službenoh vozila i kako platforma funkcioniše. Prijave se mogu podnijeti preko mejl adrese [email protected], a o načinu prijavljivanja građani se mogu informisati i putem posebne telefonske linije (020/482-906). Iz Vlade objašnjavaju da se sumnja na zloupotrebu službenog vozila može prijaviti slanjem fotografije sa vidljivom registarskom oznakom službenog vozila koje se koristi na nepropisan način.

"Radi utvrđivanja osnovanosti navoda iz prijave, uz fotografiju je neophodno naznačiti i vrijeme i mjesto upotrebe službenog vozila koje je predmet prijave. Služba za odnose s javnošću će sve prijave građana dostavljene na navedeni način objavljivati na sajtu i prosleđivati ih organima državne uprave na dalje postupanje i utvrđivanje osnovanosti sumnje na zloupotrebu službenog vozila. Na ovoj stranici biće objavljivane fotografije vozila, nazivi organa državne uprave kojima su pritužbe proslijeđene i povratne informacije dobijene od tih organa. Pozivamo građane da i na ovaj način pomognu u rasvjetljavanju svakog pojedinačnog slučaja zloupotrebe korišćenja službenih vozila", naveli su iz Vlade.

U odgovoru na pitanje kako izvršna vlast trenutno rješava problem zloupotreba službenih vozila i da li imaju plan kako urediti stvari na ovom polju, iz Vlade su kazali da je to pitanje upućeno Kabinetu Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine na uvid i dalje postupanje, ali iz tog resora još nisu dobili odgovor.

(Zlo)upotrebe pravdali hitnim zadacima, kvarovima, foto-montažama...

Platforma pokrenuta u martu 2013. godine nije dala nikakve rezultate u suzbijanju zloupotreba službenih vozila, ali je koristila da vrlo slikovito javnosti predoči kako su službenici zatečeni u zloupotrebi i njihovi pretpostavljeni domišljati kada treba objasniti šta su radili koristeći službena vozila van radnog vremena i na mjestima za koja je teško povjerovati da su tamo obavljali neki službeni zadatak.

Prijave građana odbacivane su uz izgovore rada vikendom i državnim praznicima, hit­nim oba­vlja­njem slu­žbe­nog za­dat­ka, iz­ne­nad­nim kva­ro­vima na auto­mo­bi­li­ma, ili, pak, tvrdnjama da su fotografije montirane. Zloupotrebu niko nije priznavao, a u nekoliko iz­u­zet­nih si­tu­a­ci­ja ka­žnja­va­ni su jedino slu­žbe­ni­ci Upra­ve po­li­ci­je, ali zbog ne­do­zvolje­nog par­ki­ranja, vo­že­nje bez re­gi­stra­ci­ja i ne­po­što­va­nja sa­o­bra­ćaj­nih ozna­ka. No, korišćenje službenih vozila u danima vikenda, praznicima i oko ponoći uvijek je pravdano i niko nije kažnjavan zbog toga.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.