SAD izbjegle bankrot glasovima demokrata
Ilustracija

SAD izbjegle bankrot glasovima demokrata

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je privremeni budžet državnih institucija, čime je izbjegnut bankrot, ali Majk Džonson, novi predsjedavajući ovog doma, morao je tražiti glasove rivalske Demokratske stranke, prenose Nezavisne.

To mu je, kako pišu američki mediji, donijelo nove probleme s ekstremnim krilom Republikanske stranke bliskom Donaldu Trampu, bivšem predsjedniku SAD, koje nije željelo da se postigne bilo kakav kompromis s Džoom Bajdenom, predsjednikom SAD-a i demokratama.

Uprkos tome, kako procjenjuje CNN, on neće doživjeti sudbinu Kevina Mekartija, bivšeg predsjedavajućeg ovog doma, kojeg su republikanci smijenili zbog istog poteza koji je u utorak uradio Džonson – kompromisa s demokratama oko državnog budžeta.

U ovom trenutku, kako prenosi CNN, konzervativni tvrdolinijaši, uključujući osam koji su glasali za uklanjanje Mekartija, kažu da nema apetita u poslaničkom klubu da se Džonsona kazni, i rekli su za CNN da nije bilo nikakvih privatnih razgovora o podnošenju predloga za uklanjanje predsjedavajućeg što je alat koji je korišten za svrgavanje Mekartija.

"Razlog zbog kojeg su voljni da dopuste Džonson je taj da je na poslu tek tri sedmice, dok je Mekarti imao devet mjeseci da smisli vladin plan finansiranja prije nego što je na kraju predložio zakon za koji mu je trebala podrška demokrata. Konzervativci kažu da Džonson još nije imao vremena da izgubi njihovo povjerenje", navodi CNN.

Osim toga, razlog što Džonson još nije dobio čizmu je taj što među republikancima nema ni apetita da Predstavnički dom ponovo gurnu u haos, obzirom da bi smjena predsjedavajućeg ponovo dovela do višesedmičnog haosa i unutarstranačkih borbi oko mogućeg novog kanidata. I do tada potpuno anonimni Džonson bez široke podrške u bazi je izabran kao kompromis različitih frakcija kako bi se obezglavljeni dom ponovo doveo u funkciju.

Ipak, neki tvrdolinijaši upozoravaju da je odnos s Džonsonom nakon glasanja donekle narušen, što bi moglo zakomplikovati njihovu sposobnost da rade zajedno u bliskoj budućnosti, posebno kada je riječ o finansiranju Ukrajine, Izraela i sredstva za zaštitu južne granice s Meksikom.

"I neki republikanci sada upozoravaju Džonsona da se možda neće moći osloniti na njihove glasove u budućnosti, pokazujući Džonsonu da će njegov hod po žici biti neizvjestan dok se prilagođava svom novom poslu i smišlja kako da vlada nad tankom većinom - podvig koji se pokazao gotovo nemogućim za njegovog prethodnika", navodi CNN.

Ipak, Džonson je uspio izvuću dovoljno ustupaka koji su doveli do sprečavanja bankrota, što se može protumačiti kao njegova prva pobjeda.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.