Do Kvon saslušan, sud vijeća o izručenju
Do Kvon, Foto: Pobjeda

Do Kvon saslušan, sud vijeća o izručenju

Južnokorejski "kralj kriptovaluta" Do Kvon saslušan je u Višem sudu u Podgorici po zamolnici SAD za njegovo izručenje. Vijeće suda je upoznato sa spisima predmeta, a odluku hoće li biti udovoljeno zamolnici za ekstradiciju još nijesu donijeli. Iako je pomenuti pritvorenik, koji je od marta u spuškom zatvoru, česta tema svjetskih medija, njegova sudbina i dalje nije poznata. Kvon i njegov prijatelj Čan Jun nalaze se u ekstradicionom pritvoru od sredine decembra. Shodno zakonskim propisima, pritvor može trajati do 12. decembra.

"Rješenjem sudije za istragu ovog suda određeno je da ekstradicioni pritvor licima D.K. i Č.J. u postupku ekstradicije može trajati najduže 6 mjeseci, odnosno do 15.12.2023. godine. Sud je od SAD dobio zamolnicu za ekstradiciju D.K. U postupku odlučivanja po zamolnici D.K. je već saslušan i izjašnjavao se o ekstradiciji prema SAD i prema Južnoj Koreji, pošto je i ta zamlja podnijela zamolnicu za izručenje. Sudija za istragu je sa ovim zapisnikom i ostalim prikupljenim spisima sve dostavio vijeću i trenutno je u toku postupak odlučivanja o zamolnicama, odnosno predmet je još uvijek u radu", saopštila je za "Dan" samostalna savjetnica za odnose sa javnošću podgoričkog Višeg suda Marija Raković.

Kvon i njegov prijatelj uhapšeni su na podgoričkom aerodromu sa lažnim pasošima Kostarike i Belgije. Kontrolisani su prilikom ukrcavanja za Dubai. Nakon toga su uhapšeni, a ubrzo je stigla zamolnica za izručenje "kralja kriptovaluta" od SAD, gdje ga potražuju zbog prevare teške oko 40 milijardi dolara.

Za vrijeme njegovog boravka u pritvoru više puta su američki mediji obavljivali članke o transakcijama koje su obavljane sa Kvonovog računa dok je boravio iza zidina spuškog zatvora. Krajem septembra američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) zatražila je od Crne Gore saslušanje Do Kvona. Zahtjev je proslijeđen Ministarstvu pravde Crne Gore i bez odlaganja je upućen nadležnom sudu na postupanje. Istakli su da rok do kada to treba da bude urađeno ističe 13. oktobra. Advokati su kazali da se protive predlogu da Do Kvon bude saslušan u Crnoj Gori, istučući da je predloženo da odgovara na pitanja bez prisustva pravnog zastupnika što je, prema njihovoj ocjeni, kršenje njegovih ustavnih prava.

Takođe, dokument advokata ukazuje da je SEC predao zahtjev Crnoj Gori 13. septembra, a da je sud u Podgorici ponudio 13. oktobar i 26. oktobar kao datume za moguće saslušanje.

U dokumentu se navodi i da se Do Kvon lično ne protivi da bude saslušan. Ipak, iz suda nijesu navodili da li je saslušanje po tom osnovu obavljeno. Prema nezvaničnim saznanjima "Dana", Kvon se do sada nije izjašnjavao u vezi sa optužbama iz SAD o transakcijama.

Osuđeni na po četiri mjeseca zatvora, dali jemstvo od 800.000

Kvon i njegov prijatelj odlukom Osnovnog suda u Podgorici osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanih pasoša. Na suđenju su tvrdili da nijesu znali da su dokumenta lažna. Nabavili su ih, kako su obasnili, u legalnim agencijama koje se bave izdavanjem dokumenata. Tek kada su uhapšeni i kada je stigao dopis Interpola saznali su da su isprave falsifikovane.

Sud je prihvatio jemstvo od po 400.000 za dvojicu optuženih kada im je u tom premetu ukinut pritvor. Prethodno im je određen ekstradicioni pritvor, po kojem osnovu su i dalje u spuškom zatvoru. Drugostepena odluka po presudi Osnovnog suda još nije donesena.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.