Albanski forum i Albanska alijansa u novoj većini
Sinoćni pregovori o formiranju Vlade, Foto: Arhiva

Analitičari saglasni da je ZBCG najveći pobjednik pregovora

Albanski forum i Albanska alijansa u novoj većini

Čeka se finalizacija dogovora o formiranju Vlade, koju će manjinski najvjerovatnije podržati koalicija Za Budućnost Crne Gore. TVCG nezvanično saznaje da ih je mandatar sinoć uslovio apsolutnom podrškom Evropskoj uniji i NATO-u. Danas Andrija Mandić kaže da im je prihvatljivo sve o čemu su se sinoć dogovorili. Analitičari upravo njih i vide kao najveće pobjednike pregovora, ali ne isključuju mogućnost ponovnog preokreta u kojem bi dio kolača pripao i Uri.

Većina je konačno obezbijeđena. I više od toga, poručio je sinoć mandatar.

"I sada radim na sljedećem koraku, odnosno na kreiranju sporazuma i drugim stvarima. Ne bih govorio u subjektima koji su tu ili nijesu tu, samo bih rekao da su vrata i dalje otvorena", kazao je Spajić.

To kaže Spajić, a TVCG saznaje da bi novu vladu trebalo da čine Evropa sad, Demokrate, SNP, Albanski forum i Alijansa, uz manjinsku podršku koalicije Za budućnost Crne Gore, čiji bi Andrija Mandić trebalo da bude novi šef Parlamenta. TVCG nezvanično saznaje i da je Spajić za učešće u vlasti tu koaliciju uslovio – potpisom na potpunu uslađenost države s Evropskom unijom i NATO-om. O čemu su još pričali ne zna se, ali je danas Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić saopštio da im je prihvatljivo sve o čemu su se sinoć dogovorili. I tako je koalicija Za budućnost Crne Gore, prema ocjeni analitičara, najveći dobitnik pregovora o novoj vladi.

"Vidimo da jedino racionalno se ponašao DF. Ako pogledamo u prethodne tri godine, nijesu oni učestvovali direktno u vlasti, ali šta jesu radili, oni su se kapilarno širili. Ovo je rasplet situacije koji se mogao očekivati, iako je mandatar Spajić imao pokušaja da vuče same pregovore u drugom pravcu. Ali čini mi se da nije imao adekvatan odgovor sa druge strane", kazala je Ana Nenezić iz Instituta Analitiko.

Preokret da se u Vladi nađe i DF - znači i da politika nije prostor isključivosti. I to je, ocjenjuju sagovornici TVCG, dobro. Manjinska podrška se, međutim, kaže politiklog Predrag Zenović u praksi i nije najbolje pokazala.

"Manjinska vlada treba da bude samo jedan vid alternative kada sve druge mogućnosti nijesu moguće. Isključivanje GP URA i u jednom trenutku i dijela ZBCG, mislim da je neprihvaljiva", kazao je Zenović.

Zato, iz igre ne treba isključiti i novi preokret, u kojem bi svoje parče kolača dobila i URA, smatraju sagovornici TVCG. Do tada, kažu, ne treba zaboraviti na Demokrate, koje ipak mogu biti i više nego zadovoljne ispregovaranim. Pitanje je, mogu li i manjine, koje na koaliciju Za budućnost Crne Gore do sada nijesu gledale s odobrenjem.

"Ne znam hoće li to biti i dalje princip manjiskih stranaka, jer ZBCG ne bi bila direktno u vlasti, u ministarstvima i na pozicijama na najvišem nivou, tako da njihovo protivljenje više ne bi bilo ubjedljivo", dodao je Zenović.

A mandatar mora da ispuni obećano. Zato analitičari vjeruju da će dati sve od sebe da izgladi sve nesuglasice budućih partnera.

"Mi moramo razumjeti da je mandatar Spajić u ovom trenutku onaj ko se nalazi u situaciji biti ili nebiti. Ovo je za njega političko pitanje i situacija gdje će se on ili etablirati kao politička figura značajna u Crnoj Gori ili će završiti svoju političku karijeru", dodala je Nenezić.

I Spajić je, kažu, svjestan da ulaskom koalacije Za budućnost Crne Gore u Vladu nešto mora izgubiti. I uprkos tome spreman je na rizik da međunarodne partnere ubijedi da nije imao drugo rješenje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.