Tri najpopularnije društvene mreže uvode pretplatu

Tri najpopularnije društvene mreže uvode pretplatu

Tri najpopularnije društvene mreže, TikTok, Fejsbuk i Instagram, uskoro uvode dugo najavljivanu mjesečnu pretplatu, koja bi kombinovano mogla da ide i do 25 eura mjesečno.

TikTok je počeo sa testiranjem novog modela u kome će korisnici plaćati mjesečnu pretplatu ukoliko žele da budu oslobođeni od reklama unutar aplikacije, potvrdili su za portal TechCrunch.

Plan trenutno iznosi 4.99 dolara i limitiran je na englesko govorno područje. Korisnici koji ne žele da plate ovaj iznos, mogu nastaviti da koriste aplikaciju obogaćenu personalizovanim oglasima koji se generišu na osnovu njihove aktivnosti.

Ovo je već poznat model koji je ranije uveo Jutjub, gdje vas očekuje „bombardovanje“ reklamama, ako ne kupite Premium verziju.

Kompanija Meta takođe razmatra uvođenje ovakog sistema pretplate, tako da bi za 13 eura mjesečno korisnici mogli uživati u Instagramu i Fejsbuku bez ikakvih reklama. Na računarima je cijena pretplate 10 eura, plus 6 eura za dodatni nalog, kako prenosi Rojters. Razlog niže cijene za računare je provizija koju Epl i Gugl naplaćuju aplikacijama unutar njihovih prodavnica aplikacija.

Prethodno ove godine, Irska regulatorna agencija (DPC) je kaznila Metu sa 390 miliona eura, jer kompanija nije imala pravo da koristi lične podatke u svrhu oglašavanja bez eksplicitne saglasnosti korisnika. Po GDPR-u (General Data Protection Regulation), pristanak na korišćenje ličnih podataka mora biti dat dobrovoljno.

Novi model koji Meta nudi je pokušaj da se ujedno zaobiđe evropska regulativa, ali i da se zadrži veliki profit koji dolazi od reklamiranja. Nažalost, ako se ne odlučite za pretplatu, moraćete da prihvatite saglasnost da Meta može slobodno prikupljati vaše lične podatke. Da li je na ovaj način politika zaista usklađena sa GDPR-om i da li će Meti poći za rukom da pravo na privatnost ostavi kao beneficiju bogatih, ostaje da se vidi u narednih par mjeseci, prenosi nova.rs. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.