U ovo doba dana svjedoci smo najezde smrdljivih martina: Uz ova dva sastojka lako ćete ih se riješiti
SMRDLJIVI MARTIN/ -ILUSTRACIJA

U ovo doba dana svjedoci smo najezde smrdljivih martina: Uz ova dva sastojka lako ćete ih se riješiti

Iako bezopasan, mnogima je smrdljivi martin jedan od najmoraženijih posjetilaca. Kako mu i samo ime kaže, smrdljivi martin ispušta vrlo neugodan miris kojeg se satima nemoguće riješiti. Ovaj specifičan miris ispuštaju iz žlijezdi koje se nalaze na donjoj strani prsnog koša i to samo kad se osjete ugroženo, kako bi neprijatelja otjerali od sebe, i uglavnom im ta taktika uspijeva.

Njegov slobodan let oko sijalice teško je krotiti. Zato ih nemojte nikada uklanjati golim rukama ili previše stiskati kako ne bi osjetio da je u opasnosti i ispustio smrad.

Smrdibube vam neće dosađivati ako ih pustite na miru. Obično se negdje sakriju i umire do proljeća kada će sami otići. No, ukoliko u dom ulaze u pretjeranom broju, tad postoje neki trikovi kako ih spriječiti u tome. Najefikasnija su dva sastojka koja se lako nalaze ili ih jednostavno već imate.

Smrdljivi martini bježe od mirisa mente pa se naoružajte ovom biljkom ili njenim eteričnim uljem. Mentu možete držati u teglicama na prozorima i balkonima, otpuštaće miris koji će smrdljive martine držati podalje od vašeg doma.

Ne vole ni miris bijelog luka. Jednostavno napraviti sami rastvor kojim ćete zaštitiće i vaše biljke od napada ovih buba. U litar vode kuvajte 100 grama sjeckanog bijelog luka, ohladite pa tu tečnost razrijedite s vodom u razmjeri 1:10. Poprskajte kritična područja i smrdljivi martini bi trebalo da odustane od posjete.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.