Obrnuta vakcina uspješno testirana: Daje nadu u borbi protiv jedne vrste bolesti

Obrnuta vakcina uspješno testirana: Daje nadu u borbi protiv jedne vrste bolesti

Naučnici su napravili novi tip vakcine koja, umjesto da aktivira imunosistem, selektivno ga blokira. Takozvana obrnuta vakcina, koja je za sada testirana samo na miševima, mogla bi da se koristi za liječenje autoimunih bolesti, kada imunosistem napada tijelo, piše LiveScience.

Obnavlja funkciju ćelija

Vakcina je data miševima s oboljenjem sličnim multiple sklerozi, autoimunoj bolesti. Tretman je preokrenuo simptome bolesti i obnovio funkcije nervnih ćelija. Otkrića su objavljena u žurnalu ''Nature Biomedical Engineering''.

Vakcina u suštini radi tako što tjera imunosistem da prepozna nerve kao sigurne, a ne kao tuđine koje mora da napadne. Metod nije ispitan na ljudima, ali stručnjaci misle da su rezultati obećavajući i uzbudljivi.

- Ideja pokretanja tolerancije kod autoimunih bolesti postoji već neko vrijeme. Iako koncept nije nov, ova studija je uzbudljiva jer pokazuje je ovaj pristup uspio da, barem privremeno, ublaži autoimunu bolest - rekao je za LiveScience Nik Džouns, profesor biomedicinskih nauka Univerziteta u Svonziju, u Britaniji.

Vezivanje za antigene

Uobičajeno je da T-ćelije brane tijelo od napadača poput virusa ili kancera. One identificiraju koje ćelije da napadaju vezivanjem za specifične antigene ili molekule. Međutim, u slučaju autoimune bolesti, T-ćelije greškom napadaju zdrave ćelije u tijelu napadajući autoantigene, molekule koji se nalaze samo na tim normalnim ćelijama.

Obrnute vakcine zaustavljaju jedan tip ćelija u imunosistemu, za razliku od standardnih terapija koje rade to na širem nivou.

- Većina imunoterapija za autoimune bolesti djeluje na uobičajen način i ne napada samo T-ćelije koje izazivaju bolest. Idealno, želimo da blokiranje radi na specifičan način, tako da gađamo samo patogene T-ćelije, a da ostale mogu slobodno funkcionirati - rekla je za LiveScience Lusi Voker, profesorica Univerzitetskog koledža Londona, koja nije učestvovala u istraživanju.

Obećavajući rezultati

Rezultati studije na miševima su obećavajući, ali naučnici ne bilježe uvijek uspjeh kada modele koji su efikasni kod životinja u kliničkim testovima probaju na ljudima, piše Telegraf.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.