“Planeta X“ gotovo izvjesno postoji: Astronomi sigurni u postojanje još jedne planete u našem Sunčevom sistemu
Ilustracija

“Planeta X“ gotovo izvjesno postoji: Astronomi sigurni u postojanje još jedne planete u našem Sunčevom sistemu

Astronomi su uvjereni da se još jedna planeta, vjerovatno slična našoj, krije veoma daleko od nas, na ivici Sunčevog sistema.

Nakon što su astronomi 2006. godine oduzeli Plutonu status planete i pretvorili ga u patuljastu planetu, naš Sunčev sistem zvanično ima samo osam planeta. Astronomi su uvjereni da gotovo sigurno postoji deveta, “prava“ planeta “tamo napolju“, koju nazivaju “Planetom devet“ ili “Planeta X“.

Razlog zašto tako misle leži u činjenici da Sunčev sistem kakav poznajemo zapravo nema smisla bez nje, piše astronomski portal Inverse.com.

Kada su posmatrali Kajperov pojas, oblast u kojoj se nalaze uglavnom asteroidi i patuljaste planete, izvan orbite najudaljenije planete Neptuna, otkrili su da na kretanje objekata u njemu nešto utiče.

Na sve objekte u univerzumu, zvijezde, galaksije, planete, a na kraju i na nas, utiče jedna od osnovnih sila u prirodi, gravitacija. Kroz ovu silu, koja se javlja u prisustvu mase, svi smo na neki način povezani jedni sa drugima, jer kroz nju osjećamo uticaj svih drugih objekata u okruženju, čak i veoma udaljenih. Zbog uticaja gravitacije, mi stojimo čvrsto na zemlji, planete kruže oko svojih matičnih zvezda, a galaksije oko njihovih centara.

Kada su astronomi koristili kompjuter za modeliranje gravitacionih sila potrebnih da se objekti u Kajperovom pojasu pomjeraju kao što je primijećeno, otkrili su da bi za to bila potrebna planeta najmanje deset puta veća od Zemlje.

Naučnici Patrik Sofija Likavka sa Univerziteta Kindai i Takaši Ito iz Nacionalne astronomske opservatorije Japana tako su utvrdili da je najbolje objašnjenje za kretanje objekata u Kajperovom pojasu koje su primetili bila neviđena, još neotkrivena planeta veća od Zemlje koja kruži oko Sunca, na udaljenosti od 250 do 500 puta većoj od udaljenosti Zemlje od Sunca. Objavili su svoj rad u The Astrophisical Journal.

Drugi astronomi su došli do sličnih otkrića. Pogledajte kako u videu ispod.

Problem: Planetu ćemo teško uočiti

Problem je u tome što je ova planeta, ako postoji, toliko mala i toliko udaljena od Sunca da su šanse da je zaista vidimo izuzetno male. Svjetlost sa Sunca, koja bi se reflektovala od nje, bila bi toliko slaba da bi je bilo teško vidjeti čak i sa najboljim teleskopima koje imamo. Osim toga, takođe je neophodno pronaći najpogodnije vrijeme za posmatranje – vedru noć bez Mjeseca – i pravu lokaciju.

Možda se pitate kako je to moguće, ako možemo da posmatramo planete oko zvezda koje su hiljadama puta udaljenije od nas.

Kada posmatraju ove zvezde i planete, astronomi ne koriste iste teleskope kao kada istražuju region blizu Zemlje ili naš solarni sistem.

Ali astronomi neće tek tako odustati. Već u narednoj deceniji biće izgrađeni novi, bolji teleskopi, koji će omogućiti bolje ispitivanje neba, piše časopis Science Alert. I tako će astronomi dobiti još više mogućnosti da dokažu (ili opovrgnu) postojanje “Planete X“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.