Opasne sintetičke droge na ulicama Crne Gore
Ilustracija, Foto: Arhiva

"Upozorenje roditeljima da paze na moguću konzumaciju od strane djece"

Opasne sintetičke droge na ulicama Crne Gore

Upotreba sintetičkih droga u velikom je porastu, a u Sjedinjenim Američkim Državama registrovano ih je čak 400 vrsta, dok je u Evropi skoro 200 različitih vrsta. Neke od njih ne zaobilaze ni Crnu Goru. To je Portalu RTCG kazao dobro obaviješteni sagovornik, koji je uputio upozorenje roditeljima da povedu računa o tome gdje idu i šta rade njihova djeca.

"Dobar broj ovih droga je pristutan na prostorima Balkana, pa tako i Crne Gore, i roditelji treba dobro da obrate pažnju na svoju djecu koja idu na žurke gdje lako mogu biti meta onih koji mogu da im podmetnu neku od tih lako dostupnih droga", kazao je naš sagovornik.

On objašnjava da jedna od tih sintetičkih droga koja se najprije pojavila u Njujorku nosi naziv K2 ili Spajs (Spice), a da se danas može pronaći i na crnogorskim ulicama.

"Ova droga, na primjer, povećava tjelesnu temperature, kod konzumenta ostvaruje imunost na bol i osjećaj nenormalne snage. Nekada su potrebna po tri jaka policajca da savladaju narkomana pod dejstvom ove droge", kaže ovaj dobro obaviješteni izvor.

On kaže i da je sintetička droga pod nazivom "krokodil" u Crnoj Gori i u Srbiji izazvala dosta smrtnih slučajeva, jer se, kako objašnjava, ne radi samo o opijatu, već o hemiji koja u sebi ima fosfora i teških metala i izaziva propadanje tkiva.

"Nefedron je opijat za žurke. Radi se o mješavini amfetamina, kokaina i ekstazija. Tu je i tableta poznata pod nazivom MDMA, ulični naziv esker ili eks. To je ustvari psihoaktivni sastojak ekstazija. Izaziva euforiju, ubrzan rad srca, visok krvni pritisak, sužavanje krvnih sudova, znojenje, napad panike i veliko nasilno ponašanje", kaže naš izvor.

Prema njegovim riječima, od velikog broja sintetičih droga na prostorima Crne Gore evidentirano je prisustvo takozvanog "snagatora" koji izaziva veliku agresivnost i nerijetko dovodi do zaustavljanja rada srca.

"Koliko je jaka sintetička droga pod nazivom "sintetički kanabinoid 2201" reći ću vam najbolje ako uporedimo sa marihuanom, odnosno ako kažemo da djeluje čak osamsto puta jače od marihuane", kaže naš izvor.

On kaže da među poznatije sintetičke droge koje se mogu sresti i na našim ulicama i u noćnim klubovima spada i LSD, kao najjača sintetička droga, koja se prenosi putem papirića na kojima je rastvor ove droge, ili rjeđe u obliku praha, pilula i kapsula, sa dejstvom od dvanaest sati.

"Poznatije sintetičke droge su i amfetamin, metafetamin sa uličnim nazivima spid ili kristal, zatim metadon, takozvani kristalići sa djelovanjem od čak trideset sati. DHB nazivaju još i droga za silovanje. Tu je još veliki broj sintetičkih droga o kojima bi moglo i trebalo više da se zna", kaže naš izvor.

Sintetičke droge su, inače, na drugom mjestu najviše konzumiranih narkotika širom svijeta, poslije maruhuane, ispred heroina i kokaina, saopštila je ranije i Agencija UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).

Poslije kanabisa, ATS (stimulansi tipa amfetamina) druga je najviše korišćena droga širom svijeta i nadmašila je heroin i kokain, dok na prvom mjestu ostaje kanabis, naveo je UNODC u izvještaju o narkoticima ATS, među koje spadaju ekstazi i metamfetamin.

Agencija UN je upozorila da je ova vrsta droga veoma opasna, ali da privlači manje pažnje od heroina i kokaina.

"Pristupačnih cijena i jednostavne za proizvodnju, droge ATS su privlačan izbor za milione korisnika u svim djelovima svijeta i pružaju kriminalcima mogućnost ulaska u novo i neistraženo tržište. Za razliku od droga biljnog porijekla, poput opijata i kokaina, sintetičke droge mogu se proizvoditi bilo gdje, s malim početnim kapitalom kriminalaca", upozoreno je iz Agencije UN.

Količina zaplijenjenih narkotika ATS u jugoistočnoj Aziji ukazuje, tako, na trend dramatičnog porasta – od 2008. godine kada je zaplijenjeno 32 miliona tableta metamfetamina, do narednih nekoliko godina u kojima su zapljene dostigle 130 miliona.

Proizvodnja amfetamina naglo je povećana u zapadnoj Africi i Latinskoj Americi, dok je u Evropi i istočnoj i jugoistočnoj Aziji u porastu trend ubrizgavanja ATS injekcijama, čime se povećava opasnost od zaraze virusom HIV.

Sagovornik Portala RTCG objašnjava da je najveći proizvođač sintetičkih droga u Evropi Holandija, ali da kriminalne grupe sa naših prostora ove droge krijumčare iz Turske i Bugarske.

"Šverc ekstazija iz Turske ide preko Novog Pazara, Rožaja, Prijepolja do Sarajeva. Osim ove grupe, na Crnu Goru su naslonjene još dvije grupe, iz Doboja i Dervente", objašnjava izvor RTCG-a.

Prema njegovim riječima “sintetikom” se bavi i jedna kriminalna grupa u Splitu, kao i u Zadru.

"Na Kosovu, zbog velikog prisutva heroina i kokaina, sintetičke droge su zanemarljivo prisutne, ali kosovski Albanci zato rade sa ekstazijem u Italiji, Njemačkoj i drugim zapadnoevropskim zemljama", kaže ovaj izvor.

Za razliku od Srbije gdje je postojalo nekoliko fabrika i laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga, izvor RTCG-a tvrdi da nije poznato da u Crnoj Gori eventualno postoje takve laboratorije, ali naglašava da je naša država značajno tranzitno područje i za ovu vrstu narkotika.

U ukupnom švercu narkotika kroz Crnu Goru, sintetičke droge, prema nekim podacima, učestvuju sa sedam do deset odsto.

A gdje god ima šverca, tu ima i crnogorskih državljana. Tako je prije nekoliko godina jedan državljanin Crne Gore uhapšen u Švedskoj zbog pokušaja šverca šesto tableta sintetičke droge popularno nazvane "supermen".

"Supermen" je jedna od takozvanih sintetičkih droga kojih ima veliki broj, i ustvari predstavlja lažni ekstazi, sa velikim opasnostima od smrtnog ishoda konzumiranja ove droge.

"Osim mladih ljudi, roditelji su ti koji treba da znaju mnogo više o sintetičkim drogama, o tome koliko su opasne, i koji treba da vode računa šta njihova djeca rade kada odu na žurke, gdje se najčešće, pored standardnih narkotika, koriste i mnogo opasnije sintetičke droge", kazao je sagovornik Portala RTCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.