Šmit: Dolazim u Republiku Srpsku, mora se smiriti Dodikovo “egocentrično ludovanje“
Kristijan Šmit

“Imam prilično neugodna pitanja za Dodika“

Šmit: Dolazim u Republiku Srpsku, mora se smiriti Dodikovo “egocentrično ludovanje“

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit rekao je da će nastaviti putovati u Republiku Srpsku, uprkos prijetnjama predsjednika tog bh. entiteta u BiH Milorada Dodika da će ga uhapsiti, te je najavio “neugodne trenutke” za Dodika.

U intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) je kazao kako će nastaviti putovati u RS, a Dodikovo ponašanje je nazvao “političkim ludilom”.

“Zaista imam sastanke u RS-u u narednim danima i sedmicama, posebno u Banjoj Luci, ali i u drugim gradovima. Toga se držim”, rekao je Šmit, dodajući da Dodik treba prestati s “egocentričnim ludilom”.

“Osim činjenice da sam podložan Bečkoj diplomatskoj konvenciji i samim tim uživam imunitet, Dodik ne bi imao nadležnost da naredi hapšenje…”

Šmit je kazao da Dodik treba biti spreman “za neke prilično neugodne trenutke za njega”.

Upitan da li će smijeniti Dodika i kako će to uraditi, Šmit je izbjegao odgovor.

“Ovo su razmatranja koja se ne iznose unaprijed. Vidjet ćemo kako će se međunarodna zajednica nositi s nekim ko predstavlja bliskog saveznika [ruskog predsjednika] Vladimira Putina.”

Suočen s optužnicom Tužilaštva BiH

Dodik, koji je suočen s optužnicom Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog igrnoriranja odluka visokog predstavnika, zaprijetio je da će policija RS-a uhapsiti Šmita ukoliko kroči na teritoriju tog entiteta, tvrdeći da se on lažno predstavlja prvim čovjekom međunarodne uprave u Bosni i Hercegovini

Dodik je rekao da entitetske vlasti pripremaju uredbu kojom će Šmitu biti zabranjen ulazak u RS kao visokom predstavniku.

“Pišemo nalog da ćemo ga uhapsiti i deportovati kada uđe u Doboj ili ako ide negdje bude u tranzitu, onda će biti pod pratnjom samo da što prije prođe. Ako dođe na sastanak u RS, biće izbačen”, izjavio je.

Nosioci vlasti u RS-u negiraju autoritet njemačkog političara i tvrde da on nema mandat visokog predstavnika, budući da nije imenovan u Savjetu bezbjednostiUjedinjenih nacija.

SAD i Njemačka stali su uz Šmita i ocijenili Dodikove prijetnje kao kršenje ustavnog poretka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.