Policija bira dokaze sa
Ilustracija

Policija bira dokaze sa "EnchroChat-a" i "SKY-ECC-a "prije nego što ih sudije vide

Čini se da za svaku Encro poruku odjel kriminalističke istrage zna s kojeg je stuba mobilnog telefona poslana, odnosno gdje se telefon nalazio. Pravosuđe može dati ovu informaciju sudu i advokatu pritiskom na dugme, ali to se ne dešava standardno.

"To je veoma važno. Jer ako pravda kaže da je telefon bio u Ševeningenu, a moj klijent kaže: da, ali ja sam bio u Amersfortu, onda mogu da se branim. Ako nemam te informacije ne mogu", kazao je Moszkowicz.

Europol

U 2020. i 2021. godini policija je gledala poruke uživo koje su korisnici EncroChat-a i Sky ECC-a slali jedni drugima. Hakovanje servera u sjevernoj Francuskoj omogućilo je policiji da tajno pregleda šifrovane poruke korisnika.

Poruke su prikupljene na kompjuterima Europola u Hagu. Zemlje članice su zatim primile pakete od Europola koji su sadržavali informacije iz tih presretnutih razgovora. Ti paketi su zatim otišli u taktičke istražne timove u različitim zemljama.

U holandskoj policiji poruke su potom završile u specijalnom softveru odjeljenja za kriminalističke istrage, s kojim sudovi stoga nisu upoznati.

Ubistvo 1%

Snimci ekrana softvera koji je Moszkowicz dobio porukom sadrže indikacije kao što su 'ubistvo (likvidacija) 1%'. Čini se da algoritam tu poruku povezuje sa nekom vrstom zločina, i sa vjerovatnoćom da se poruka odnosi na takav zločin.

Ovo je u skladu sa informacijama o odabiru hakovanih poruka koje su ranije bile poznate. U Europolu su dolazne poruke skenirane radi hitnosti. Poruke koje su zahtijevale hitnu akciju, kao što su planovi atentata ili naređenja, ostavljene su po strani.

Moszkowicz je postavljao pitanja o softveru u nekoliko velikih krivičnih predmeta.

Izvor: Crimsite

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.