Dačić: Srbija ne može da posluša SAD i da prizna Kosovo
Ivica Dačić

Dačić: Srbija ne može da posluša SAD i da prizna Kosovo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 7. septembra da je zagovornik najboljih mogućih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama(SAD), ali da Srbija ne može da ih posluša da prizna Kosovo, prenosi Beta.

Dačić je na obilježavanju “Dana Amerike” u Skupštini Srbije, u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, rekao da svako ko pokušava da pritiskom natjera Beograd da nešto uradi, neće uspjeti.

“Takav pristup u problemu rješavanja siuacije na Kosovu nikako neće uspeti. Mi smo potpisali Briselski sporazum i ostajemo konstruktivan partner u dijalogu”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da odnosi Srbije sa Rusijom nemaju nikakve veze sa odnosima Beograda sa zapadnim zemljama.

“Kada je posljednji put neki predsjednik SAD bio u posjeti Srbiji? Mnogi od nas tada nisu ni bili rođeni. Posljednji britanski premijer u posjeti je bila još Margaret Tačer. Oni posjećuju sve druge države, mislite da ne posjećuju Srbiju zato što nije jaka? Ne! Kako onda da imamo partnerske odnose sa državama koje ne interesuje naš interes”, rekao je Dačić.

Srbija, inače, ne priznaje nezavisnost svoje nekadašnje južne pokrajine Kosovo, ali pod pokroviteljstvom Evropske unije pregovara sa Prištinom o normalizaciji odnosa. Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. koju je priznala većina članica EU i Sjedinjene Države.

Sa druge strane, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil ocijenio je da odnosi Srbije i SAD stoje postojano, sami od sebe i ne zavise od toga šta se u drugim državama dešava.

Treba da nastavimo da sarađujemo, posebno na polju privredne saradnje, rekao je Hil na konferenciji “Dan Amerike”

Hil je rekao da će Srbija i SAD raditi i na jačanju političkih odnosa, ali i na temama u vezi sa bezbjednošću.

“Imamo prilike da pokrenemo ove odnose unaprijed”, dodao je Hil.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.