Saracin o Dodikovoj najavi da će protjerati Šmita: Njemačka neće dozvoliti zabranu
Manuel Saracin

Saracin o Dodikovoj najavi da će protjerati Šmita: Njemačka neće dozvoliti zabranu

Specijalni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saricin izjavio je u Sarajevu da Njemačka neće dozvoliti da Republika Srpska zabrani ulazak visokom predstavniku Kristijanu Šmita na teritoriju tog entiteta Bosne i Hercegovine.

“To nije u redu, protivimo se tome i to nećemo dozvoliti”, naglasio je Sarazin, komentarišući izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da će RS donijeti uredbu da zabrani ulazak Šmitu u taj entitet, a da će ga, ako dođe u RS, policija uhapsiti, prenosi Beta.

Njemački zvaničnik je rekao da se Dodik “nekonstruktivno i neodgovorno odnosi prema funkciji visokog predstavnika” i da izjava “više govori o Dodiku, a takav način razgovora ne vodi nigdje”, prenijela je televizija N1.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas donošenje uredbe o deportaciji Šmita ako dođe u Republiku Srpsku, javlja Tanjug.

“Ako on dođe na neki sastanak u Srpsku biće izbačen”, rekao je Dodik i dodao da je takva uredba u pripremi.

Posljedice odluka

Taj zadatak će, kaže, imati policijske stanice.

“Čim saznaju da se Šmit nalazi u Srpskoj imaće zadatak da organizuju jedinice da ga izbace”, kazao je Dodik, prenijela je RTRS.

Govoreći o odluci njemačke vlade da obustavi finansiranje četiri projekta u RS-u, Sarrazin je rekao da su razlog za to Dodikove secesionističke najave i donijete mjere.

“Ne vidimo da možemo da nastavimo četiri strateška projekta, morat ćemo da ih obustavimo… Morate shvatiti da njemački poreski obveznici očekuju da su ovakvi projekti sigurni kada Njemačka ulazi u njih”, rekao je on.

Najavljeno je da bi Saracin u četvrtak u Banjaluci trebalo da se sastane sa Dodikom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.