Kim Džong Un odlazi u posjetu Rusiji
Kim Džong Un

Kim Džong Un odlazi u posjetu Rusiji

Predsjednik Sjeverne Koreje Kim Džong Un planira da otputuje u Rusiju ovog mjeseca kako bi se sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, rekao je američki zvaničnik CBS-u.

Dvojica čelnika razgovaraće o mogućnosti da Sjeverna Koreja obezbijedi Moskvu oružjem kako bi podržala rat u Ukrajini, rekao je zvaničnik.

Nije posve jasno gdje će se sastanak održati.

Kim će najvjerovatnije putovati oklopnim vozom, rekli su izvori Njujork tajmsu.

Mogući sastanak dolazi nakon što je Bijela kuća rekla da ima nove informacije da pregovori o oružju između dvije zemlje „aktivno napreduju“.

Portparol Vijeća za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da je ruski ministar odbrane nedavno putovao u Sjevernu Koreju kako bi „pokušao da uvjeri Pjongjang da proda municiju Rusiji“. Dodao je da su Putin i Kim od tada razmijenili pisma u kojima su obećali da će povećati svoju bilateralnu saradnju.

“Pozivamo DNRK da prekine svoje pregovore o oružju s Rusijom i da se pridržava javnih obveza koje je Pjongjang dao da Rusiji neće isporučivati niti prodavati oružje“, rekao je Kirbi.

Upozorio je da će SAD preduzeti mjere, uključujući nametanje sankcija, ako Sjeverna Koreja opskrbi Rusiju oružjem.

Sastanak bi se mogao održati u gradu Vladivostoku, na istočnoj obali Rusije, piše NYT.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.