Dojče vele: Moć Vladimira Putina nije ugrožena
Vladimir Putin

“To bi se moglo promijeniti u slučaju velike nestabilnosti u Rusiji“

Dojče vele: Moć Vladimira Putina nije ugrožena

Sistem predsjednika Rusije Vladimira Putina demonstrira snagu, između ostalog i smrću šefa Vagnera Jevgenija Prigožina, te njegovu moć ne mogu da ugroze ni oligarsi, ni društvo, ni vojska, a ni osobe iz njegovog okruženja zavisne od njega, izjavio je za Dojče vele njemački stručnjak za spoljnu politiku.

Štefan Majster iz Njemačkog društva za spoljnu politiku (DGAP) je ocijenio da bi “jednog dana“ to bi moglo da bude drugačije u tajnim službama ili bezbjednosnom aparatu.

Manji vojni porazi u Ukrajini ne ugrožavaju Putinovu vlast, a to bi moglo da se promijeni tek kada bi Ukrajini uspjelo da povrati Krim i sva područja koja je okupirala Rusija, rekao je on za Dojče vele.

Po okončanju pobune grupe “Vagner“, u zemljama Baltika se razvila diskusija o stabilnosti Rusije. Direktor Centra kompetentnosti za stratešku komunikaciju pri NATO u Rigi Janis Sarts smatra da je marš “Vagnerovaca“ na Moskvu potresao Kremlj, a istog je mišljenja i Martinš Vargulis, zamjenik direktora letonskog Instituta za spoljnu politiku koji kaže da Putinovu vlast ugrožavaju snage unutar Rusije.

Međutim, Majster navodi da to sada nije realno, pošto je Putinov režim propagandom i represijom uspio da pridobije veliki dio stanovništva.

Naveo je da se zapadne sankcije dijelom zaobilaze, te da su mnoga preduzeća, pa i ona sa Zapada, i dalje aktivna u Rusiji.

Majster primjećuje opadanje standarda ruskog stanovništva, ali smatra da ne može biti riječi ni o raspadu Rusije, niti o slabosti Putina.

Majster smatra da bi izazov za Putina jednog dana mogao da dođe samo iz bezbjednosnog aparata, ali zasad je ruski predsjednik “čvrsto u sedlu“ i raspolaže s dovoljno resursa da rat u Ukrajini vodi još dvije-tri godine.

Ni Tobijas Fela, naučni saradnik Instituta za istraživanje mira i bezbjednosnu politiku (IFSH), ne vjeruje da Rusiji “prijeti velika nestabilnost“.

On smatra da bi vlast mogla da ima probleme ako bi htjela da mobiliše dodatne trupe ili ako bi se ekonomska situacija drastično pogoršala.

Fela kaže da je Rusija pokazala “vojnu sposobnost da uči“ posle najnovijeg teritorijalnog napredovanja Ukrajinaca na frontu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.