Crna Gora četvrta na svijetu po smrtnosti od raka
Ilustracija

144,5 umrlih na 100.000 stanovnika

Crna Gora četvrta na svijetu po smrtnosti od raka

Crna Gora nalazi se na četvrtom mjestu liste zemalja u kojima se najviše umire od kancera. Prema podacima World Cancer Research Foundation, na prvom mjestu je Mongolija, a slijede Srbija i Mađarska.

Crna Gora, prema istim podacima, ima 144,5 umrlih od raka na godišnjem nivou na 100.000 stanovnika.

Mongolija je sa 175,9 umrlih na istom nivou, Srbija 150,6, a Mađarska 148,1.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nakon Crne Gore, na neslavnoj listi su Slovačka, Samoa, Zimbabve, Poljska, Hrvatska, Rumunija...

Prema podacima iz Nacionalne strategije za razvoj zdravstva za period od 2023. do 2027. godine, avaka peta osoba u Crnoj Gori umire od jedne od četiri glavne nezarazne bolesti prije nego što navrši 70. godinu, a nivoi preuranjene smrtnosti među muškarcima su gotovo dvostruko veći nego među ženama.

Najčešće se umire od moždanog udara, bolesti srca i raka pluća.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.