Vojna hunta proteruje ambasadora Francuske iz Nigera; Pariz: Nemaju ovlašćenja za takvu odluku
Foto: Reuters

Vojna hunta proteruje ambasadora Francuske iz Nigera; Pariz: Nemaju ovlašćenja za takvu odluku

Vojna hunta u Nigeru, koja je nedavno došla pučem na vlast, odlučila je danas da protjera ambasadora Francuske. Francuska je saopštila da ne priznaje taj nalog, smatrajući da "pučisti nemaju ovlašćenje" za tu odluku.

Kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova Nigera, ambasadoru Francuske – nekadašnjeg kolonijalnog gospodara ove zapadnoafričke zemlje – dato je 48 sati da napusti njenu teritoriju.

Vlasti u Nijameju su navele da to čine jer su suočene “sa odbijanjem“ francuskog ambasadora Silvana Itea (Silvain Itte) da se “odazove pozivu“ ministarstva da danas dođe “na intervju“ ali i sa “drugim postupcima francuske vlade koji su suprotni interesima Nigera”.

“Odlučili smo da povučemo svoje odobrenje gospodinu Silvainu Itteu (da bude ambasador Francuske u Nijameju) i da ga zamolimo da napusti teritoriju Nigera u roku od 48 sati“, navodi se u saopštenju za javnost ministarstva spoljnih poslova.

Francuska u Nigeru ima 1.500 vojnika.

Zbog puča u kojem je u julu oboren demokratski izabran predsjednik države, Niger se suočava sa mogućnošću vojne intervencije okolnih zemalja, članica zapadnoafričkog ekonomskog bloka Ekovas, kako bi se pučisti uklonili sa vlasti a svgnuti predsjednik vratio na funkciju.

“Ambasadorov agreman potiče od legitimno izabranih vlasti“

“Francuska je primila k znanju zahtev pučista“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Parizu za agenciju AFP.

Dodali su da “pučisti nemaju ovlašćenja da podnesu ovaj zahtjev, a ambasadorov agreman potiče od legitimno izabranih vlasti Nigera“.

Francuska smatra da jedini legitimni autoritet u Nigeru ostaje demokratski izabrani predsjednik Mohamed Bazum, koji je svrgnut u puču.

Bazuma trenutno vojska drži u Predsjedničkoj palati.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.