U BiH još jedan femicid: Ubijena žena u Živinicama, partner izvršio samoubistvo
Ilustracija

U BiH još jedan femicid: Ubijena žena u Živinicama, partner izvršio samoubistvo

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) Hajrudin Mehanović potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je muškarac ubio partnerku u porodičnoj kući nedaleko od Živinica, na sjeveroistoku BiH.

Nakon toga je izvršio samoubistvo.

Ovo je drugo ubistvo u proteklih deset dana u Bosni i Hercegovini u kome je muškarac ubio nevjenčanu suprugu.

"Ubistvo i samoubistvo, koje se dogodilo 20. avgusta, još istražuju policija i tužilaštvo", kazao je ministar Mehanović.

Iz MUP-a TK za RSE su naveli kako se u trenutku pucnjave u porodičnoj kući nalazilo i maloljetno dijete.

"Dijete je u srodstvu sa stradalom ženom. U rad je uključen i Centar za socijalni rad Živinice, djetetu je ukazana psihološka pomoć, te je izmješteno na sigurno, do dolaska roditelja – staratelja, koji se nalazi na radu u inostranstvu", navedeno je iz MUP-a TK.

Dodali su i da je izdat nalog za provjeru oružja ubice iz Živinica.

"Izdat je nalog za vršenje provjera vatrenog oružja u, u smislu da li se radi o oružju za koje je izdata dozvola za držanje i nošenje oružja", ističu iz MUP-a.

Šta se dešavalo u Gradačcu?

Nermin Sulejmanović iz Gradačca ubio je 11. augusta nevjenčanu suprugu i još dvije osobe, dok je tri ranio. Tada je ranjen i policajac.

Ubistvo nevjenčane supruge Nizame Hećimović Sulejmanović je prenosio uživo na Instagramu koji je kasnije uklonjen, a u toku policijske akcije počinio je samoubistvo.

Nakon trostrukog ubistava, stanovnici Gradačca su izašli na proteste zahtjevajući uspostavu posebne službe za podršku žrtvama nasilja, otvaranje sigurne kuće u Gradačcu, te formiranje posebnog policijskog odjeljenja koji će primati i obrađivati pozive kojima se prijavljuje nasilje i traži zaštita.

Kabinet disciplinskog tužioca formirao je 14. avgusta predmet na osnovu članaka objavljenih u medijima o postupanju sutkinje Opštinskog suda u Gradačcu Lejle Numanović koja je odbila da izrekne mjeru zabrane Nizami Hećimvić, koja je četiri dana prije ubstva prijavila nasilje u porodici.

UN pozvao na akciju i nedvosmislenu osudu femicida u Gradačcu i svih oblika nasilja

Prema zvaničnim podacima u BiH je tokom 2021. i 2022. ubijeno 19 žena, a najvećem broju ubistava prethodilo je dugotrajno nasilje koje nije bilo prijavljivano ili je bilo prijavljivano, ali je izostala adekvatna reakcija institucija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.