U dubinama Južnog okeana otkriveno zastrašujuće stvorenje: Stvorenje koje svojim izgledom podsjeća na kultni horor film “Osmi putnik“
Foto: Screenshot, Youtube

U dubinama Južnog okeana otkriveno zastrašujuće stvorenje: Stvorenje koje svojim izgledom podsjeća na kultni horor film “Osmi putnik“

Neobično stvorenje, poput brojnih podvodnih beskičmenjaka, pronađeno je u Južnom okeanu, prenosi Times Now News. Riječ je o morskoj zvijezdi koja je jedinstvena po svojoj veličini, a izgleda kao čudovište iz kultnog SF serijala Ridleya Scotta "Osmi putnik".

Izgleda kao meduza, ali ima 20 krakova prekrivenih perjem i kvrgama, kao i male kandže kojima se pridržava za morsko dno. Oblik tijela podsjeća na jagodu.

Antarktička pernata zvijezda ili Promachocrinus fragarius može dostići dužinu do 20 centimetara, a našla se u mreži istraživača tokom ekspedicije koja je ispitivala misteriozni morski svijet.

Nesvakidašnje otkriće predstavljeno je polovinom jula u časopisu “Invertebrate Systematics“.

Ovo neobično stvorenje živi na dubinama između 20 i 2000 metara, a njena boja varira od ljubičaste do tamnocrvene.

Kako navodi Jutarnji, tokom godina naučnici su otkrili osam novih vrsta, od kojih četiri nikada ranije nisu imenovane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.