Rusko ministarstvo spoljnih poslova: Nuklearni rat za rukovodstvo naše države neprihvatljiv, u njemu nema pobjednika
Ilustracija

Rusko ministarstvo spoljnih poslova: Nuklearni rat za rukovodstvo naše države neprihvatljiv, u njemu nema pobjednika

Rusija preduzima sve neophodne mjere da garantuje nacionalnu bezbjednost, ali je čvrsto opredijeljena za princip neprihvatljivosti nuklearnog rata, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Rukovodstvo naše zemlje je čvrsto privrženo principu neprihvatljivosti nuklearnog rata, jer polazimo od toga da u njemu ne može biti pobjednika i da se on ne smije pokrenuti, ali Rusija preduzima sve neophodne mjere da obezbijedi svoju nacionalnu bezbjednost, teritorijalni integritet i suverenitet i nastaviće to da radi“, navodi se u saopštenju, prenosi Tass.

Ističe se da je sprečavanje potencijalne agresije protiv Rusije i njenih saveznika među najvišim državnim prioritetima.

Ministarstvo je navelo da je situacija u oblasti međunarodne bezbjednosti i strateške stabilnosti degradirajuća, zbog čega su od ranih devedestih godina “intenzivirani razgovori o svrsishodnosti mjera o negađanju strateških nuklearnih snaga između Rusije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država“.

Podsjeća se da su 14. januara 1994. Rusija i Sjedinjene Države potpisale Moskovsku deklaraciju, u kojoj su se složili da ne usmjeravaju jedna na drugu strateške nuklearne rakete, a sličan sporazum sa Londonom potpisan je 15. februara te godine.

“To su politički sporazumi i ne nameću nikakve pravne obaveze stranama. Pošto nisu međunarodni ugovori, kako je definisano Bečkom konvencijom iz 1969. godine, postupak njihovog otkazivanja nije regulisan međunarodnim pravom“, saopštilo je ministarstvo.

“Što se tiče pokretanja mehanizma nuklearnog odvraćanja, u skladu sa dekretom ruskog predsjednika od 2. juna 2020, ono se sprovodi trajno kada su u pitanju određene države i vojne koalicije koje Rusiju vide kao potencijalnog neprijatelja, a posjeduju nuklearno oružje, drugo oružja za masovno uništenje ili značajan borbeni potencijal konvencionalnih snaga. Jedan od principa nuklearnog odvraćanja je održavanje snaga i sredstava u stalnoj borbenoj pripravnosti, što naši protivnici odlično znaju“, istakli su u Ministarstvu

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.