Tornado u Italiji i Sloveniji, upozorenje na jako nevrijeme u Hrvatskoj

Tornado u Italiji i Sloveniji, upozorenje na jako nevrijeme u Hrvatskoj

Nova superćelijska oluja pogodila je danas italijanski region Veneto, potom se obrušila na Sloveniju, a građani su na društvenim mrežama podijelili snimke na kojima je u obije države snimljen tornado. U Hrvatskoj je izdato upozorenje za jače nevrijeme sa grmljavinom koje može prouzrokovati veliku štetu i bujične poplave.

U Italiji, blizu Jesola, gradića u regionu Veneto, zabilježena je nova superćelijska oluja koja je rezultirala stvaranjem tornada.

Kako prenose tamošnji medijii, manja oluja je jačala i napredovala pa se u jednom trenutku razvila u superćelijsku oluju. Poslije toga stvorio se mezociklon, struktura koja se prilikom rotacije može transformisati u tornado, prenio je Inmeteo.

To se i dogodilo jer se tornado formirao duž obale između gradova Jezola i Kavalina, a ekipe sa terena prenose da nema povrijeđenih kao ni materijalne štete.

Nevrijeme i tornado i u Sloveniji

Samo par sati kasnije, oko 18 sati, oluja je zahvatila Sloveniju. Dok je u jednom dijelu ove države padala kiša sa gradom, praćena jakim vjetrom, u Ilirskoj Bistrici takođe se formirao tornado, čiji snimak dijele korisnici društvenih mreža.

Drugi front oluje ušao je iz Italije u Sloveniju sa zapada i kreće se njenim sjeverozapadnim dijelom.

U Šmarju pri Jelšaj, gradiću između Celja i granice s Hrvatskom, pao je grad.

I hrvatski Hidrometeorološki zavod izdao upozorenje

Hrvatski Hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za dva hrvatska regiona, zagrebački i karlovački zbog moguće grmljavine sa jakom kišom.

U tim se regionima očekuju jači pljuskovi praćeni grmljavinom i pojačanim vjetrom, a uz granicu sa Slovenijom moguće su i bujične poplave.

“Budite spremni na jače nevrijeme sa grmljavinom koje može prouzrokovati veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja imovine i drveća. Moguće su i lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i grad”, navodi DHMZ.

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.