x

Prosječna plata u Hrvatskoj 1.248 eura

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata za februar po zaposlenom u Hrvatskoj bila je 1.248 eura, što je u odnosu na isti mjesec 2023. nominalno više za 12,8 posto, a realno za 8,4 odsto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS) u Zagrebu.

Prema podacima DZS, medijalna neto plata za februar iznosila je 1.044 eura, što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovina više od toga.

Najviša prosječna mjesečna neto plata po zaposlenom za taj period isplaćena je u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda u iznosu od 2.823 eura, a najniža u proizvodnji odjeće – 837 eura, javila je agencija Hina.

S obzirom da je medijalna neto plata za februar manja od prosječne neto plate – za 204 eura, to znači da je više građana imalo platu ispod prosjeka, od onih kojima je isplaćeno više od prosječne plate.

Prema podacima DZS, krajem marta ove godine u Hrvatskoj je bilo 1,64 miliona zaposlenih, što je za 0,7 odsto više nego u februaru i 1,7 posto više nego u martu prošle godine, uz stopu nezaposlenosti od 6,2 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.