Odobriti TV prenos suđenja za slučajeve visoke korupcije
Ilustracija

"Javnost ima pravo da zna"

Odobriti TV prenos suđenja za slučajeve visoke korupcije

Sudske postupke visoke korupcije i organizovanog kriminala, u kojima postoji visok stepen društvene opasnosti i za koje građani imaju poseban interes, zbog potencijalnog oštećenja državnog budžeta, trebalo bi učiniti javnim i otvorenim. To je za Portal RTCG kazao advokat Dalibor Kavarić, na pitanje da li bi trebalo direktno televizijski prenositi suđenja u slučajevima visoke korupcije.

Vrhovni sud Crne Gore odbio je nedavno zahtjev za direktan TV prenos glavnog pretresa u predmetu protiv Miloša i Vesne Medenice i drugih. 

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je prije izvjesnog vremena da nema ništa protiv ni da se direktno prenosi eventualno suđenje Radu Miloševiću, nekadašnjem funkcioneru Abazovićevog pokreta URA, koji je optuživan za šverc cigareta, jer smatra da je Miloševiću namješteno i da će se to pokazati. 

Javnost očekuje nastavak suđenja Vesni Medenici, u toku je suđenje Blažu Jovaniću, očekuju se optužnice i možda početak suđenja tužiocu Saši Čađenoviću, optuženima iz gruše Radoja Zvicera, u kojoj je i Petar Lazović, policijskom oficiru Dejanu Kneževiću, za slučaj "Plantaže"; slučaj "Ekofond", slučaj "Stanovi" i drugi. Nedavno je uhapšen i bivši šef policije Veselin Veljović. 

Obzirom na težinu optužbi i važnost slučaja, opravdano je pitanje da li je potrebno omogućiti da se ta suđenja, ili neka od njih, direktno televizijski prenose. 

Advokat Dalibor Kavarić smatra da postupke, kada je to moguće, treba učiniti javnim. 

"Javnost suđenja je načelo sudskog postupka i javnost se isključuje samo u izuzetnim slučajevima. U odnosu na sudske postupke visoke korupcije i organizovanog kriminala, u kojima postoji visok stepen društvene opasnosti i za koje građani imaju poseban interes, (radi potencijalnog oštećenja državnog budžeta), trebalo bi sve postupke učiniti javnim i otvorenim. Cilj javnosti i javnog prenosa je da se građani uvjere u opravdanost vođenja postupka i u zakonitost donijete odluke, jer u krajnjem i sama presuda koja se donosi na kraju postupka i nakon njene pravosnažnosti javno se objavljuje na sajtu Suda", poručio je naš sagovornik. 

Podsjetimo, Vladimir Novović u martu 2022. godine izabran je za glavnog specijalnog tužioca umjesto Milivoja Katnića koji je penzionisan.

Od tada je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšeno, a potom i procesuirano više bivših čelnika crnogorskog sudstva, tužilaštva, bezbjednosnog i policijskog sektora, državne i lokalne administracije i firmi. 

Većini osoba koje tereti SDT na teret se stavlja stvaranje kriminalnih organizacija, šverc droge i cigareta a osim toga, dijelu njih i zloupotreba službenog položaja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.