Pad dva aviona u Crnoj Gori: Država da pooštri pravila, mogući novi incidenti
Foto: RTCG

Riječi eksperata o dva uzastopna incidenta

Pad dva aviona u Crnoj Gori: Država da pooštri pravila, mogući novi incidenti

Komentarišući pad dva manja aviona u Beranama i Štoju, vazduhoplovni eksperti za Portal RTCG kazali su da su novi incidenti mogući i u narednom periodu, te da država treba da pooštri mjere kontrole. Istakli su da je uvijek najveća odgovornost na vođi vazduhoplova, to jest, pilotu.

"Iako djeluje neuobičajeno da dvije različite letjelice dožive ovakve incidente tako brzo, svakako je riječ o slučajnosti. Generalna avijacija u Crnoj Gori je sve aktivnija u posljednje vrijeme i proporcionalno gledano će se svakako dešavati slični incidenti, što je normalna pojava u Evropi i svijetu. Prije kraja istrage ne možemo govoriti o uzrocima nesreće, čak ni uzimati svjedočanstva posada kao relevantne u domenu želje da se rastumači uzrok", kazao nam je vazduhoplovni ekspert Petar Vojinović. 

Istakao je da je najčešći uzrok udesa u civilnom vazduhoplovstvu ljudski faktor, te da se otkazi tehnike rjeđe dešavaju.

"Čak i ultra laka kategorija letjelica, o kojima se ovdje radi, ima prilično dobru istoriju bezbjednosti", objasnio je Vojinović. 

Istakao je da je odgovornost za ovu vrstu letjenja uvijek na posadi. 

"Vidjeli smo da se u jednom slučaju aktivirao padobran letjelice koji je vjerovatno pomogao da prizemljenje bude relativno prihvatljivije. Odgovornost za ovu vrstu letenja uvijek je na posadi, odnosno pilotu. Odluke pilota da li da uopšte leti u određenim meteo uslovima, njegovo poznavanje performansi letjelice za odgovarajuće meteo uslove koji nisu regulatorno prohibitivni i iskustvo često mogu doprinijeti razlici između bezbjednog ili nebezbjednog leta", kazao je Vojinović. 

Poznati crnogorski pilot, kapetan Dragan Ivančević ističe da je organizator nedavne regate Mont-adrija imala obavezu da prijavi regatu, Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (CAA) i izradi priručnik o organizaciji sa svim zahtjevima, ko su odgovorna lica i ostalo."Na kraju su ovu manifestaciju najavili kao letački dan, i mislim da je prava adresa CAA Crne Gore da da svoje mišljenje", kazao je Ivančević. 

Objašnjava da su svi učesnici da dostave važeća dokumenta, što kako je kazao, nije ispoštovano. 

"Svi učesnici bili su obavezi, a preko organizatora prije početka izlaganja ili razonode, navedenom u članu 2 dostave važeća dokumenta, što nije urađeno: Rješenje o registraciji vazduhoplova, rješenje o plovidbenosti vazduhoplova, ARC, obavezno osiguranje vazduhoplova", kazao je Ivančević. 

Istakao je da se postavlja pitanje, "ko je odgovoran za letenje 25 aviona, koji u suštini nisu ni podlijegali inspekcijskom nadzoru, pa se takođe postavlja pitanje ispravnosti i legalnosti učesnika, ne znam ni čega, letačkog dana, manifestacije, izložbe".

Istakao je da su Aeroklub Špiro Mugoša i Aeroklub Nikšić dali saglasnost za korišćenje površina, čiji su vlasnici ili korisnici, ali u ovom slučaju nemaju nikakvu odgovornost za izvođenje ovih operacija.

"Zakonom, jedino odgovorno lice je vođa vazduhoplova. Sa ovim se isključuju sve obaveze vlasnika ili površina gdje se odvijaju ove aktivnosti", zaključuje Ivančević. 

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.