Poslanici EP pozvali na krivično gonjenje Lukašenka
Aleksandar Lukašenko

Poslanici EP pozvali na krivično gonjenje Lukašenka

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) pozvali su u najnovijem izvještaju institucije Evropske unije (EU) i države članice da preduzmu sve neophodne mjere kako bi omogućili krivično gonjenje bjeloruskih političkih i vojnih lidera, uključujući i predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Bjelorusija je, navodi se u izvještaju, odgovorna za nanijetu štetu i zločine počinjene u Ukrajini, uključujući ulogu režima u ilegalnom transferu djece.

“Izvještaj stoga poziva institucije EU i države članice da preduzmu sve neophodne korake na međunarodnom nivou kako bi omogućili krivično gonjenje onih bjeloruskih političkih i vojnih lidera odgovornih za zločine protiv čovječnosti i genocide”, kaže se u izvještaju.

U izvještaju Odbora za spoljne poslove o odnosima EU sa Belorusijom dodaje se da pošto je Međunarodni krivični sud (MSS) već izdao naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske komesarke za prava djeteta Marije Lvove-Belove, poslanici EP pozivaju MKS da razmotri sličan nalog za hapšenje Lukašenka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.