Upravni sud: Adžić da argumentuje eventualna saznanja o mafiji
Filip Adžić

Upravni sud: Adžić da argumentuje eventualna saznanja o mafiji

Vodeći računa, najprije, o dostojanstvu crnogorskih građana, koji pokušavaju da ostvare svoja prava kod Upravnog suda Crne Gore (u prosjeku svaki 20 građanin Crne Gore je subjekt upravnog spora), ali i zaštite nepovredivosti sudskih postupaka i ugleda sudijske profesije, Upravni sud Crne Gore smatra da izjava ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, da ”Mafija neće kadrirati MUP-om” predstavlja neprimjereno i uvredljivo komentarisanje presude ovog suda kojom je usvojen tužbeni zahtjev tužioca Zorana Brđanina i poništeno rješenje Vlade Crne Gore od 30. marta ove godine, na osnovu kojeg je prestao mandat Zoranu Brđaninu, direktoru Uprave policije, prije isteka vremena na koje je postavljen, poručila je portparolka Upravnog suda sutkinja Ivana Boričić.

“Sudije Upravnog suda sude na osnovu Ustava Crne Gore, zakona, ratifikovanih međunarodnih ugovora i ostalih propisa koji su doneseni na tim osnovama, bez obaveze podilaženja bilo čijem interesu ili potrebi, štiteći autoritet institucije kojoj pripadaju, ali i cjelokupnog pravosuđa. Ukoliko ministar smatra da ima mafije u Upravnom sudu, pozivamo ga da ta saznanja argumentuje i upozna javnosti sa istim, a istovremeno pozivamo i Glavnog specijalnog tužioca da reaguje i dozvoli ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću da eventualna saznanja o mafiji u Upravnom sudu podijeli sa njim, jer je u interesu crnogorskog društva da ima sudije čiji su izbori i karijere zasnovani na zaslugama koje se temelje na kvalifikacijama, integritetu, sposobnosti i efikasnosti. Svi oni koje ne krase takve karakteristike, i po mišljenju Upravnog suda Crne Gore, ne bi trebali da budu dio sistema sudske vlasti”, istakla je Boričić.

Prema njenim riječima načelo obaveznosti sudskih odluka treba da posluži sudskoj nezavisnosti, ali istovremeno i realizaciji prava koja su utvrđena sudskom odlukom, pa se izjava ministra unutrašnjih poslova da „neće dozvoliti da neka odluka utiče na rad MUP-a“, može tumačiti kao poruka upućena građanima Crne Gore, da neće moći ostvariti prava koja su im priznata pravosnažnom sudskom odlukom, jer od oportunizma političkih elita zavisi hoće li takve odluke izvršavati, ali i kao i uvreda adresirana sudskoj grani vlasti, kojoj se jasno stavlja da znanja da podjela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast ne postoji.

“Iako svjesni da se javnostima, kada je u pitanju postupanje sudova, veoma lako može manipulisati, zbog specifičnosti odnosa koji predstavljaju predmet razmatranja od strane sudskih organa, smatramo da je veoma važno istaći da svi segmenti crnogorskog društva trebaju da daju aktivan doprinos potvrdi da vladavina prava predstavlja jednu od ključnih odlika demokratije. Upravni sud će i ubuduće, bez obzira na pritiske, te otežane uslove rada, uzrokovane ogromnim prilivom predmeta, nastaviti da donosi odluke nepristrasno, u skladu sa Ustavom, ratifikovanim međunarodnim ugovorima, zakonima i sopstvenim tumačenjem činjeničnog stanja”, zaključila je Boričić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.