Prijestonica Cetinje

U nedelju ponavljanje glasanja na jednom biračkom mjestu u Prijestonici

"SDP-u za ulazak u Parlament potrebno 400 glasova"

Na Cetinju je sve spremno za ponavljanje izbora na jednom biračkom mjestu 8. jula, saopštili su za TVCG iz Opštinske izborne komisije Prijestonice. Rezultati s tog birališta mogli bi SDP-u, na čiji će zahtjev više od 670 građana Prijestonice opet glasati, obezbijediti parlamentarni status, ali i promijeniti postizbornu kombinatoriku.

Kapije Osnovne škole „Lovćenski partizanski odred”,gdje je smješteno biračko mjesto broj 16, biće u subotu, 8. jula, otvorene od 7 do 20 sati, pa će na tom biralištu stanovnici Bogdanovog kraja, Ulica 4. proleterske i Crvenog krsta, kao i dijela Bulevara crnogorskih junaka, ponovo glasati zaposlanike u državnom parlamentu.

"Juče smo preuzeli materijal iz DIK-a, danas smoimali sjednicu i u ovom trenutku mogu reći da je sve spremno za ponavljanje izbora na tom biračkom mjestu. A izbori na ovom biračkom mjestu ponavljajuju se nakon što je Ustavni sud većinom glasova usvojio žalbu SDP-a zbog nepoklapanja broja birača koji suostvarili biračko pravo sa brojem listića i kupona", kazao je za TVCG Marko Brnović, predsjednik OIK Cetinje.

Pravo glasa na jednom od najvećih biračkih mjesta u Prijestonici ima nešto više od 670 građana. Na izborima 11. juna na ovom biračkom mjestu, prema podacima OIK-a, najviše glasova 125 osvojila je koalicija predvođena DPS-om, dok su SDP-u pripala 3 glasa manje, odnosno 122. Ta partija inače, prema privremenim rezultatima parlamentarnih izbor, nije prošla cenzus, pa će od rezultata ponovljenog glasanja na tom biračkom mjestu zavisiti i da li će ući u Parlament. Da bi to ostvarili, 8. jula treba im više od 400 glasova, što je, kako su ranije prognozirali analitičari, teško ali ne i neizvodljivo. U tom slučaju otvorila bi se priča onovoj postizbornoj kombinatorici.

"SDP ako pređe cenzus ne znači da će da dobije samo jedan mandat nego je vrlo vjerovatno da slično sa drugim partijama koje su u sličnoj poziciji dobije više mandata.To sa druge strane čini da oni koji su najbolje prošli PES i DPS gube mandate.To jača njihov motiv i koalicioni kapacitet, ali i ucjenjivački kapacitet s obzirom da mogu da budu značajan potencijalni partner za sastavljanje nove vlade", rekla je analitičarka Nikoleta Đukanović.

A, pregovori o formiranju nove vlade i sastav buduće izvršne vlasti, ali i konstituisanje novog saziva parlamenta, još su na čekanju i zavise od proglašenja konačnih rezultata izbora. Kada bi oni mogli biti poznati, teško je predvidjeti jer su u toku postupci o prigovorima učesnika izbora od 11. juna.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.