Rajzing Rajnke: Postoji crnogorski san, politički lideri da se okupe i dogovore oko ulaska u EU; Milatović: Deklaracija o nezavisnosti prekretnica u istoriji čovječanstva
Foto: Dan

Prijem u ambasadi SAD povodom proslave 4. jula, Dana nezavisnosti

Rajzing Rajnke: Postoji crnogorski san, politički lideri da se okupe i dogovore oko ulaska u EU; Milatović: Deklaracija o nezavisnosti prekretnica u istoriji čovječanstva

Ambasadorka Sjedinjenih Američih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke organizovala je večeras prijem povodom američkog nacionalnog praznika Dana nezavisnosti, koji se proslavlja 4. jula.

Prijem se tradicionalno organizuje u znak sjećanja na 4. jul 1776. godine kada je u Filadelfiji objavljena Deklaracija o nezavisnosti, čime su „očevi osnivači“ SAD proglasili nezavisnost 13 kolonija od Velike Britanije.Gostima su se obratili američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Američki marinci su pronijeli zastavu SAD, nakon čega su izvedene himne SAD i Crne Gore.

Gostima su se obratili američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Američki marinci su pronijeli zastavu SAD, nakon čega su izvedene himne SAD i Crne Gore.

Rajzing Rajnke je rekla da Dan nezavisnosti podsjeća Amerikance na zajedničke vrijednosti i američki san koji predstavlja jednake šanse za sve.

"No, ne postoji samo američki san. Postoji i crnogorski san a on počinje s demokratskim", poručila je ambasdorka.

Ona je rekla da je bila ponosna što je bila posmatrač na nedavnim izborima i da je "vidjela demokratiku na djelu".

"Uvjeravam vas da SAD nemaju monopol na sanjanje i snove. Znam i da postoji crnogorski san. U aprilu su crnogorski birači izabrali novog predsjednika, a prije samo nekoliko sedmica uspješni izbori postavili su osnov za naredno poglavlje crnogorske istorije. San naroda je ono za šta se novi politički lideri moraju boriti, glavni među njima je pristupanje EU u narednih pet godina. Ohrabrujem lidere da se okupe oko sna, možete postići konsenzus u Skupštini i ostaviti po strani podjele unutar starnačkih interesa", kazala je ambasadorka.

Milatović je poručio donošenje deklaracija predstavlja jednu od najvažnijih prekretnica u razvoju čovječanstva.

"Principi već dva i po vijeka predstavljaju uzor u razvoju demokratiju, vladavinu prava i ljudskih sloboda. Sloboda je ideal koja je na različitim stranama svijeta određivao put naših različitih zemalja i ujedinio ih u jedinstveni front borbe protiv fašizma. Opet smo u istom vrjednovani. Putu, gdje se glas slobode ponovo čuje", kazao je on.

On je izrazio nadu da ćemo biti prva zemlja koja će postati nova članica EU. Zahvalio se i na naučnoj i finansijskij pomoći američkih institucija na izgradnji demokratskih institucija.

On je rekao da se nada da će nakon formiranja parlamenta i vlade doći do novog podsticaja razvoja odnosa dvije zemlje.

"Važno je da se tokom konstituisanja nove vlasti budemo vodili riječima Linkolna, da je demokratija od naroda i za narod", naveo je.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Vlade u tehničkom mandate Dritan Abazović, predsjednica Skupštine Danijela Đurović i ministri. Na prijemu su bili i predstavni diplomatskog kora u Crnoj Gori, NVO sektora, poslanici u Skupštini Crne Gore, predstavnici sudske vlasti.

RTCG, Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.