Radulović: Institucionalnu agoniju mogu da riješe novi parlament i nova Vlada
Branislav Radulović

"Ukaz predsjednika o parlamentarnim izborima važeći, pogotovo nakon posljednjih događaja u Ustavnom sudu"

Radulović: Institucionalnu agoniju mogu da riješe novi parlament i nova Vlada

Predsjednik Udruženja pravnika i univerzitetski profesor Branislav Radulović ocjenjuje da Crna Gora prolazi institucionalnu agoniju koja jedino može biti riješena novim sazivom parlamenta i novom Vladom.

Apsolutno sam saglasan sa univerzitetskim profesorima i advokatima koji su u tumačenju člana Ustava koji se odnosi na raspuštanje Skupštine, saopštili da Skupština može djelovati samo u onim aktivnostima koje su tekuće i samo u onim aktivnostima koje su nužne", kazao je Radulović. 

Ističe da i uporedna pravna rješenja u regionu, u Hrvatskoj ili Srbiji idu u prilog zaključku da svaka nova zakonodavna aktivnost nije u duhu ustavnog člana o raspuštanju Skupštine.

Kad je u pitanju inicijativa premijera Dritana Abazovića da se odlože parlamentarni izbori, odnosno da budući predsjednik Jakov Milatović opozove odluku predsjednika Mila Đukanovića i političkim dogovorom sa parlamentarnom većinom odredi novi datum izbora, Radulović je kaže da je to, klasična politička inicijativa. 

"To je klasična politička inicijativa. U ovom trenutku sasvim je jasno da je ukaz predsjednika važeći posebno nakon najnovijih događanja u Ustavnom sudu", istakao je Radulović. 

Naveo je da se u ovom trenutku treba držati Ustava. 

"U ovom trenutku treba se držati Ustava, uporedne pravne prakse. Većina političkih subjekata treba da usmjeri aktivnosti, da bi se izbori održali regularno i u terminu koji je predviđen", naveo je Radulović, prenosi Slobodna Evropa. 

Istakao je da se Crna Gora već duže vrijeme nalazi u jednoj vrsti institucionalne agonije.

"Već duže se nalazimo u jednoj vrsti institucionalne agonije. Mislim da će ona trajati dok se, kroz regularni izborni proces, konstituiše novi saziv Parlamenta i izabere nova Vlada koja će funkcionisati u punom kapacitetu.  Sva instant rješenja, sve inicijative i pokušaji da se ovaj proces vladanja produži pokazali su se jako loši. Nažalost, od oktobra prošle godine do danas se nalazimo u jednoj vrsti v.d. stanja koje se privremeno zatvori na primjer izborom sudija Ustavnog suda, ali se zato otvori u mnogo značajnijim institucijama", kazao je Radulović. 

Tehnički mandat Vlade, raspušteni parlament, tranzicija na mjestu predsjednika države… Sve je to, ističe on, za funkcionisanje države i sa aspekta interesa građana vrlo nepovoljna pozicija.

"Iz tog razloga, jedino rješenje je vratiti se na striktno tumačenje Ustava, i ustavnog postupanja i omogućiti da se kroz regularan izborni proces sve vrati u prirodno, normalno i ustavno stanje", zaključio je Radulović. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.