Roboti će u Beču djelimično zamijeniti hirurge
Foto: David Bohmann

Roboti će u Beču djelimično zamijeniti hirurge

Roboti će u Beču djelimično zamijeniti hirurge prilikom manjih hirurških zahvata, saopštile su vlasti ovog grada.

Kako su naveli, minimalno invazivne operacije su sve češće, što predstavlja prednost kako za pacijente, tako i za hirurge. Za ove operacije se koriste kamere i instrumenti koji se stavljaju u tijelo kroz male rezove na koži, prenosi Klix.ba.

Time se mogu izvesti, kako su obrazložili, mnogo složeniji manevri nego što je to slučaj sa klasičnom laparoskopijom, dok izostaje drhtanje ruku hirurga. Nervni i krvni sudovi su najbolje moguće zaštićeni, a malim rezovima se omogućava postizanje boljih estetskih rezultata i smanjenje bolova nakon operacije.

Hirurzi nijesu više za operacionim stolom, već upravljaju konzolom dok gledaju u ekran. Trodimenzionalna slika visoke rezolucije pruža deset puta uvećan prikaz.

Najavili su da će se prva robotizovana operacija izvesti sredinom aprila na klinici Donaustadt. U urologiji se hirurški robot koristi za uroonokološke intervencije kao što je operacija tumora bubrega ili za rekonstruktivne postupke kao što su operacije zamjene mokraćne bešike.

Za odjeljenja urologije, opšte hirurgije, ORL i ginekologije nekoliko klinika u Beču će u saradnji sa kompanijom Intuitive Surgical Sàrl biti nabavaljeno šest Da Vinci robota ukupne vrijednosti 12 miliona eura. U nabavku robota uključena je i dvomjesečna obuka hirurga koji će ih koristiti, saopštile su vlasti Beča, prenosi Klix.ba.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.