UŽIVO EU poslala poruku Kini; Ukrajina: Rusi imaju uspjeha u Bahmutu

UŽIVO EU poslala poruku Kini; Ukrajina: Rusi imaju uspjeha u Bahmutu

399. je dan ruske invazije na Ukrajinu. Pratimo i dalje dešavanja iz sata u sat.

16:59 Lavrov će naredne sedmice posjetiti Tursku 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetiće sljedeće sedmice Tursku, javlja turska televizija NTV.

Lavrov će navodno posjetiti zemlju od 6. do 7. aprila te će s turskim zvaničnicima vjerovatno razgovarati o ratu u Ukrajini i razvoju događaja u Siriji. 

13:17 Poruka Kini iz EU

Kina mora igrati ulogu u pritisku kako bi se postigao mir u Ukrajini i njena će uloga u sukobu biti ključna u oblikovanju odnosa s Evropskom unijom, rekla je jutros predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Kina, kao stalna članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ima odgovornost da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju mira temeljenog na teritorijalnom integritetu Ukrajine, uz povlačenje ruskih snaga koje su izvršile invaziju, dodala je.

"Svaki mirovni plan koji bi zapravo konsolidovao rusku aneksiju djelova Ukrajine jednostavno nije održiv plan. Moramo biti iskreni po ovom pitanju", rekla je Fon der Lajen u govoru u Briselu uoči puta u Peking, prenio je Index. 

"Način na koji će Kina nastaviti da komunicira biće odlučujući činilac za napredak odnosa između EU i Kine", dodala je. 

12:22 Poslanici austrijskog FPO-a napustili parlament zbog govora Zelenskog

Poslanici krajnje desne Slobodarske stranke (FPO) napustili su donji dom austrijskog parlamenta tokom govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u znak protesta protiv kršenja austrijske neutralnosti.

Zelenski se poslanicima obratio videovezom i zahvalio Austriji na humanitarnoj pomoći i pomoći na projektima poput razminiravanja.

10:52 Otac djevojčice iz Rusije koja je nacrtala antiratni crtež uhapšen u Minsku

Nakon bijega iz kućnog pritvora Aleksej Moskaljov iz ruske Tulske oblasti je pritvoren i osuđen na dvogodišnju zatvorsku zbog diskreditovanja ruske vojske, a njegovu kćer su preuzele socijalne službe, rekao je u četvrtak njegov advokat Dmitrij Zahvatov.

"Da, priveden je", rekao je kratko Zahvatov.

Prema informativnom portalu SOTA, 54-godišnji Moskaljov je uhićen u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije.

10:51 U Rusiji uhapšen novinar WSJ-a

Novinar Wall Street Journala uhapšen je u Rusiji zbog špijunaže, piše AFP.

09:23 Putin želi unovačiti još 400.000 vojnika za Ukrajinu, tvrde obavještajci

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnoviji izvještaj svojih vojnih obavještajaca o situaciji vezanoj uz rat u Ukrajini. Ruski mediji, stoji u izvještaju, sugerišu da vlasti pripremaju veliku kampanju regrutacije kojoj je cilj unovačiti dodatnih 400.000 vojnika.

Rusija, navodi se, u toj kampanji planira unovačiti dobrovoljce odnosno profesionalce umjesto uvođenja obavezne mobilizacije. Postoji realistična vjerovatnost, tvrde britanski obavještajci, da će u praksi ta distinkcija biti zamućena te će regionalne vlasti pokušati nadomjestiti svoje brojke novaka prisiljavanjem muškaraca da se priključe vojsci.

09:22 Ukrajina: Rusi su postigli uspjeh u Bahmutu

Ukrajina je priznala da su ruske snage postigle određen napredak u Bahmutu, politički simboličnom gradu u kojem se već mjesecima vodi žestoka bitka.

Juče ujutro Volodimir Zelenski je rekao da bi gubitak Bahmuta mogao potkopati ukrajinski zamah, prisiljavajući zemlju na kompromis s Vladimirom Putinom. Kasnije je glavni štab njegovih oružanih snaga rekao da je ruska ofanziva imala "određen stepen uspjeha".

"Neprijateljske snage imale su određen stepen uspjeha u svojim akcijama usmjerenim na napad na grad Bahmut", rekao je glavni štab u redovnom noćnom izvještaju. "Naši branitelji drže grad i odbijaju brojne napade neprijatelja", dodali su.

07:05 Ukrajinski ministar odbrane: Ofanziva s tenkovima moguća u aprilu ili maju

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov je u intervjuu za estonsku televiziju sugerisao da bi Ukrajina mogla u aprilu ili maju pokrenuti ofanzivu, u kojoj bi se koristili tenkovi koje je poslao Zapad. Reznikov je rekao da će tenkovi Leopard njemačke proizvodnje, koji su počeli pristizati u Ukrajinu, biti dio “kontraofanzivne kampanje prema odluci glavnog štaba. Oni to planiraju u različitim smjerovima.” 

"Zavisiće o najboljem trenutku. Zavisiće o vremenskim uslovima. Tokom proljeća je naše tlo dosta vlažno. Možete koristiti samo vozila na gusjenicama, na primjer. Mislim da ćemo tokom sljedeća dva mjeseca vidjeti tenkove. Mislim na april i maj", rekao je Reznikov na engleskom. 

07:00 Požar na gasovodu u Sibiru

Gasovod koji se popravljao u sjevernom Sibiru zahvatio je požar u srijedu, ali nije bilo prekida u snabdijevanju, saopštilla je novinska agencija TASS, pozivajući se na kompaniju Gazprom.

Incident se dogodio u blizini Peljma, koji je oko 430 kilometara sjeverno od sibirskog energetskog čvorišta Tjumen. Gazprom je saopštio da je došlo do pada pritiska na naftovodu Jamburg-Jelec 1, nakon čega je uslijedio požar, javlja TASS.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.