U  zemljotresima stradalo više od 3.000 ljudi

Turska i Sirija

U zemljotresima stradalo više od 3.000 ljudi

U razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju poginulo je više od tri hiljada osoba. Kako je saopštila Agencija za vanredne situacije Turske, broj poginulih povećan je na 1.762, a povrijeđenih je više od 12 hiljada, prenosi Al džazira Balkans. Broj poginulih u Siriji porastao je na najmanje 1.293, a povrijeđenih na 3.411.

Oktaj  je rekao da se dogodilo ukupno 142 naknadnih potresa i da se srušila 3.741 zgrada.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Rihteru pogodio je jutros jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarašu.

Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Dijarbakir, Adana, Adijaman, Malatija, Osmanije, Hataj i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Rihteru u 13.24 sati pogodio je distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Prema AFAD-u, ukupan broj osoblja za potragu i spašavanje u regionu je 9.698.

"Trenutno ne postoji opasnost od cunamija koji bi pogodio istočne mediteranske obale Turske", saopšteno je iz AFAD-a.

Ranije, Oktaj je rekao da je aerodrom Hataj trenutno zatvoren za letove, kao i Kahramanmaras i Gaziantep za civilne letove.

"102 mobilne bazne stanice su do sada poslate u zone potresa", rekao je Oktaj.

Sve škole u ovih 10 provincija zatvorene su na nedjelju dana.

Potres je pogodio 10 pokrajina, a osjetio se i u Ankari i drugim turskim gradovima.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzindžanu 1939.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.