Za većinu crnogorskih građana odlazak na skijanje je samo san

Za većinu crnogorskih građana odlazak na skijanje je samo san

Sezona skijanja uveliko je u toku, ali odlazak u neki od domaćih, regionalnih ili evropskih ski-centara za većinu crnogorskih građana predstavlja samo san, jer su troškovi boravka na tim destinacijama ove godine znatno povećani.

Kako bi prosječna četvoročlana porodica, sa dvoje djece školskog uzrasta, provela sedam dana u, recimo, Kolašinu, bilo bi joj potrebno najmanje 1.000 eura, računajući samo troškove iznajmljivanja najjeftinijeg smještaja, ski-pasa i ski-opreme, dok bi trošak iznosio znatno više ukoliko računamo i hranu i prevoz.

Kada se to uporedi sa prosječnom zaradom, koja je u decembru iznosila 727 eura i minimalnom zaradom od 450 eura, jasno je da je ovakva vrsta ekskurzije privilegija malog kruga ljudi.

Cijene smještaja za sedam dana u Kolašinu kreću su u rasponu od 250 pa do čak 6.750 eura, koliko, prema podacima poznatog sajta Booking.com, košta pansion u hotelu "Bjanka.

 Jednodnevni izlet ipak je jefitniji, ako se uzme u obzir da se iz Podgorice organizuje besplatan prevoz. Ski-pas za dvoje djece košta 33 eura, za odrasle 50, dok su troškovi rentiranja ski-opreme za djecu 20, a za odrasle 24 eura. Zbirno, dan skijanja, bez troškova hrane i pića, košta 127 eura.

Mnogi građani ne razmišljaju o zimskom odmoru

Ako bi neko odlučio da sam ode na jednodnevni izlet i skijanje kod nas, za ski-pas bi morao da izdvoji 25 eura, šest i po eura za vožnju žičarom, a 22 eura za ski-opremu, uz eventualno dodatna četiri eura za parking.

To je zbirno 57,5 eura bez troškova hrane, pića i prevoza. Sa tim troškovima, a uzimajući u obzir značajna poskupljenja svih navedenih kategorija, takav izlet mogao bi da košta približno oko 100 eura.

Na Žabljaku cijene iznajmljivanja smještaja idu u rasponu od 200 pa do 820 eura, u zavisnosti od toga da li je u pitanju privatni ili hotelski smještaj.

Kada je riječ o regionalnim ski-centrima, poput Kopaonika i Zlatibora, cijene smještaja su znatno veće.

Odmor za četvoročlanu porodicu na planinama u Srbiji košta najmanje 285 eura za privatni smještaj do čak 4.800 eura za hotelski.

Cijene na ovim planinama su toliko skočile da se mogu porediti sa odmaralištima u Austriji, Italiji ili Švajcarskoj, a u nekim slučajevima je čak i skuplje. Na sve to cijena ski-pasa za sedam dana, u zavisnosti od planine, ide čak i do 164 eura. Ipak, u Srbiji se poslednjih godina kao niskotarifna destinacija istakla planina Golija.

Ta planina između Ivanjice i Novog Pazara sve je popularnija, a podaci govore da je raspon cijena smještaja između 100 i 150 eura. Inače, dnevni ski-pas na Goliji je vjerovatno najjeftiniji i u regionu, između 400 i 500 dinara, odnosno oko četiri eura, dok je dječiji oko 250 dinara, ili dva eura.

Prosječna crnogorska porodica bi za zimovanje na Jahorini, nekadašnjem olimpijskom centru, takođe morala da izdvoji velike svote novca.

Za smještaj je potrebno izdvojiti od 500 do čak 3.400 eura za samo četiri dana odmora na snijegu. Cijena dnevnog ski-pasa za odrasle je 31,5 eura, za djecu 22,5, a za seniore 26.

Ukoliko se neko odluči za vikend varijantu, dvodnevni ski-pas košta 53 eura za odrasle, a trodnevni 74, a za djecu 54 eura. Dakle, najjeftinija varijanta odmora na Jahorini bez troškova prevoza i hrane za sedam dana premašuje barem dvije prosječne plate crnogorskih građana.

Kada je riječ o evropskim centrima zimskih sportova, šest noćenja u hotelu u austrijskom Bad Klajnkirkhajmu košta preko dvije hiljade eura, dok je cijena najjeftinijeg apartmana oko 300 eura.

Švajcarski Sent Moric važi za elitnu destinaciju, pa najjeftiniji smještaj u ovom mjestu u podnožju Alpa košta 1.300 eura. Najskuplji smještaj u tom mjestu je Karlton hotel, gdje bi četvoročlana porodica boravak platila čak 26.803 eura.

Izvor Portal Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.