Prihodi od akciza za 25,6 miliona veći ove nego prošle godine
Ilustracija

Saopšteno iz Vlade Crne Gore

Prihodi od akciza za 25,6 miliona veći ove nego prošle godine

Prihodi od akciza u 2023. godini planirani su u iznosu od 271,5 miliona eura ili 4,4 % BDP-a, što je za 25,6 miliona ili 9,4 % više u odnosu na ostvarenje u 2022. godini, prevashodno kao rezultat projektovanog rasta ekonomske aktivnosti i potrošnje domaćinstava ali i kao rezultata postepenog vraćanja akcize na gorivo na prvobitni nivo usljed stabilizacije cijena na tržištu. To je navedeno u Programu ekonomskih reformi za Crnu Goru za period 2023-2025. godine, koji je usvojen na Vladi.

"U 2023. godini planirano je umanjenje prihoda po osnovu naknada u iznosu od 30,5 miliona ili 31,1%, prvenstveno kao rezultat očekivanog završetka implementacije projekta "Ekonomskog državljanstva“ koji pripada kategoriji ostalih prihoda, a kod koje je u tom smislu planirano uvaćanje u odnosu na ostvarene u 2022. godini za 58 miliona ili 54,9 odsto. Navedeni prihodi biće namijenjeni stvaranju uslova za ulaganje ovih sredstava u razvoj lokalnih samouprava kroz kapitalne projekte", navodi se u Programu ekonomskih reformi za Crnu Goru. 

Kako se ističe, u cilju unaprijeđenja poreske politike i pravednog tretmana poreskih obveznika, kao i suzbijanja sive ekonomije u narednoj godini i srednjem roku očekuju se efekti izmjena i dopuna niza zakonskih rješenja. 

U prvom redu, misli se na zakon o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim je unaprjeđen obuhvat primanja na koja će se porez plaća po proporcionalnoj stopi, pravednija rješenja u oslobođenjima od
plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica, definisanje zaštitnog mehanizma u dijelu oporezivanja po osnovu poreza na kapitalnu dobit, te obračun i plaćanje poreza na osnovu sudskih odluka i odluka državnih organa. 

Takođe i na zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim je definisano da se više plaćeni doprinosi ne vraćaju za sve vrste doprinosa, već samo za penzijsko-invalidsko osiguranje, kao i skraćenje roka za podnošenje zahtjeva povraćaj. 

Tu je i zakon o sprečavanju nelegalnog poslovanja kojim se utiče na proširivanje obima zabrane poslovanja na način da će se navedeno odnositi i na lica koja naknadno, na osnovu ugovora o prenosu udjela pristupaju privrednom subjektu kao osnivači, odnosno vlasnici udjela, čime se utiče na sprečavanje izbjegavanja izmirivanja poreskih obaveza. Vlada je pomenula i zakon o duvanu, kojim je predloženo unapređenje postojećih rješenja za obavljanje djelatnosti proizvodnje, obrade i prometa duvanskih proizvoda. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.