Poslanici EP: Proslava Dana RS uprkos odlukama US BiH krivično djelo, osuđujemo prisustsvo crnogorskih i srpskih zvaničnika

Poslanici EP: Proslava Dana RS uprkos odlukama US BiH krivično djelo, osuđujemo prisustsvo crnogorskih i srpskih zvaničnika

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, Romeo Franc i stalni izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, Paulo Rangel osudili su prisustvo ministara pravde i finansija Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića proslavi "Dana Republike Srpske".

U zajedničkom saopštenju vodećih poslanika EP-a se navodi da je rukovodstvo entiteta Republike Srpske 9. januara još jednom proslavilo "Dan Republike Srpske" uprkos dugogodišnjim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojim su i samoproglašeni praznik i referendum iz 2016. proglašen neustavnim.

Naglasili su i da ignorisanje tih odluka predstavlja krivično djelo, ali i da su proslavama 9. januara prethodile i 8. i 10. januara održane takozvane „svečane akademije“ u Banjaluci i Brčko distriktu.

Poručili su da smatraju da je odabir Istočnog Sarajeva za mjesto održavanja ovogodišnje proslave 9. januara "dodatnim i posebno ciničnim provokativnim činom".

"Takođe bezrezervno osuđujemo prisustvo nekoliko srpskih ministara, predsednice Skupštine Srbije i – po prvi put – dvojice ministara tehničke vlade Crne Gore, ovim nezakonitim događajima", piše u saopštenju.

Dodaju i da su više puta isticali da u Evropi nema mjesta negiranju genocida i veličanju osuđenih ratnih zločinaca, što je nespojivo sa pojmovima istine, pravde i dostojanstva žrtava i preživjelih, ali i da one sprječavaju sve pokušaje pomirenja i rizikuju da produže opasne podjele unutar zemlje.

"U pozadini ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, dodjela najvećeg odlikovanja Republike Srpske Vladimiru Putinu povodom ovogodišnjeg „Dana Republike Srpske“ dovoljno govori o „osećaju pripadnosti“ rukovodstva Republike Srpske i njenog prezir prema osnovnim evropskim vrednostima. Kao i učešće Noćnih vukova u paradi 9. januara. Ovaj nacionalistički motociklistički klub sa sjedištem u Rusiji i sponzorisan od Kremlja dodat je na listu subjekata pod sankcijama EU u julu 2022. godine, a njegovim liderima zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu", naglasili su oni.

Poručili su i da je pređeno nekoliko crvenih linija i da je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica pređe dalje od snažnih verbalnih izjava i preduzme konkretne, ciljane akcije protiv onih "koji nastavljaju svjesno i sistematski podrivati ustavni i teritorijalni poredak Bosne i Hercegovine riječima i djelima".

"Milorad Dodik je svojim izjavama i postupcima de facto dezavuirao politički sporazum od 12. juna 2022. koji je potpisao. Ponavljamo poziv Evropskog parlamenta u svojoj rezoluciji od 6. jula 2022. o EU, njenim državama članicama i međunarodnoj zajednici „da slijede primjer Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva i koriste sve raspoložive alate, odnosno ciljane sankcije i suspenziju sredstava, protiv destabilizujućih aktera u zemlji, uključujući one koji ugrožavaju teritorijalni poredak BiH, posebno Milorada Dodika, i pozivaju na brzu, opipljivu i kredibilnu kaznenu akciju", piše u zajedničkom saopštenju vodećih poslanika EP.

Izvor: Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.