U Njemačkoj planiran državni udar: Hapšenje desničara širom zemlje, planirali upad u parlament
Ilustracija

U Njemačkoj planiran državni udar: Hapšenje desničara širom zemlje, planirali upad u parlament

Dvadeset pet osoba je uhapšeno u racijama širom jNemačke, zbog sumnje da su planirali državni udar.

Kako prenosi BBC, njemački mediji pišu da su ekstremni desničari i bivši pripadnici vojske planirali upad u parlament i preuzimanje vlasti.

Njemac, koga nazivaju princom Hajnrihom XIII (71), je označen kao mozak operacije.

Među uhapšenima su pripadnici ekstremističkog pokreta “Građani Rajha“ (Reichsbürger), koji su već neko vrijeme na radaru policije zbog nasilnih ispada i rasističkih teorija zavjere. Pripadnici tog pokreta takođe odbijaju da priznaju modernu njemačku državu.

Prema izvještajima je oko 50 osoba optuženo da su pripadnici grupe koja je planirala da ukine republiku i zamijeni je novim državnim uređenjem, po ugledu na Njemačku iz 1871. godine.

Racije su organizovane u većini zemlje, a dvije osobe su uhapšene u Austriji i Italiji.

Ministar pravde Marko Bušman je na Tviteru objavio da je u toku velika antiteroristička akcija i da se sumnja da je planiran oružani napad na državne organe.

Navodi se da su u planiranoj zavjeri učestvovali i bivši pripadnici vojske, uključujući i nekadašnje članove elitnih specijalnih jedinica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.