Crna Gora nastavlja sa ekonomskim državljanstvom uprkos upozorenjima EU

Crna Gora nastavlja sa ekonomskim državljanstvom uprkos upozorenjima EU

Netransparentnost, mogućnost političkog uticaja i pogodno tlo za koruptivne radnje su razlozi zbog kojih se insistira na ukidanju ekonomskog državljanstva, rekla je za Portal RTCG Marija Popović Kalezić, direktorica Centra za građanske slobode (CEGAS)

Ona je navela da je Centar za građanske slobode više puta apelovao i upozoravao na obaveznost ukidanja ekonomskog državljanstva, iz više razloga.

“Netransparentnost, mogućnost političkog uticaja, pogodno tlo za koruptivne radnje i trgovina slobode, jesu razlozi zbog kojih se insistira na njegovom ukidanju. Evropa nas je poslednjih godina konstantno upozoravala ali je interes naših vodećih elita, uz mogućnost povećanja ekonomskih prilika, uvijek prevagnuo”, kazala je Popović Kalezić.

Kako je ukazala, nastavilo se sa dodjelom ekonomskih državljanstava.

“I iz tih razloga ne očekujem da će se u dogledno vrijeme bilo šta promijeniti. Mi nijesmo u prilici da iz dodijeljenih rješenja i mišljenja vidimo konkretne razloge dobijanja državljanstva, a i zaključene ugovore”, navela je Popović Kalezić.

Podsjetimo, Evropska komisija nedavno je ukazala da su šeme davanja državljanstva investitorima u trećim zemljama sa bezviznim pristupom EU porasle poslednjih godina. Naveli su da Crna Gora trenutno vodi šemu državljanstva investitorima, koja će se, tvrde, postepeno ukidati zbog zabrinutosti EU.

Evropska komisija ističe se da programi državljanstva i boravka za investitore stvaraju niz rizika za države članice i za EU u cjelini: posebno, rizike po bezbjednost, uključujući mogućnost infiltracije kriminalnih grupa, kao i rizike od pranja novca, korupcije i utaje poreza.

Izvor:  RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.