Objavljena riječ godine
Ilustracija

Objavljena riječ godine

Američki izdavač rječnika Merijam-Vebster proglasio je "gaslighting" riječju godine, pojasnivši da ona odražava aktuelno doba dezinformacija.

Prema Merijam-Vebsteru, u godini 2022. zabilježen je porast od čak 1.740 odsto kada je u pitanju pretraživanje te riječi, koja potiče od naziva predstave iz 1938.godine “Gas Light”, čiji je autor Patrik Hamilton. Šest godina kasnije, snimljen je i film “Gaslight” o čovjeku koji izluđuje svoju suprugu do te mjere da i sama počinje da sumnja u svoje misli i mentalnu stabilnost.

Američki rječnik definiše „gaslighting“ kao “čin ili praksu grubog dovođenja nekoga u zabludu, posebno za sopstvenu korist”.

Neki stručnjaci „gaslighting“ opisuju i kao manipulaciju izluđivanjem ili oblik emocionalnog zlostavljanja u kojem zlostavljač manipuliše opisima situacije kako bi žrtvu naveo da posumnja u sopstveni doživljaj stvarnosti.

“Poslednjih godina, uzveši u obzir porast kanala i tehnologija koje se koriste za obmanjivanje, ‘gaslighting’ je postala omiljena riječ za percepciju prevare. Zbog toga je (vjerujte nam!) po našem izboru zaslužila svoje mjesto kao riječ godine,” pojasnili su urednici Merijam-Vebstera.

Među ostalim riječima koje su ušle u uži izbor su “omikron”, prema slovu grčke abecede koje se koristi za imenovanje posebno zarazne varijante koronavirusa i “sentient”, riječ koju su korisnici pretraživali nakon što je Googlov inženjer Blejk Lemojn za Vašington Post rekao da vjeruje da je jedan od guglovih projekata vještačke inteligencije postigao razum. Nakon tog istupa Lemojn je suspendovan s posla.

Ostali kandidati bili su riječi oligarh, codify, LGBTQIA, loamy, raid i Queen Consort.

“Bonus bodovi (koji nemaju novčanu vrijednost) biće dodijeljeni svakom ko uspije da upotrbi sve ove riječi (i gaslighting) u jednoj rečenici”, stoji u tvitu uredništva Merijam-Vebstera.

U drugom tvitu pojašnjava se da je Merijam-Vebster riječ godine “statistička mjera” izraza koji su korisnici tražili u rječniku tokom prošle godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.