Sve više nelegalnih deponija, država da pooštri kazne
Ilustracija

"Kad nam svijest bude ležala u novčaniku mislim da ćemo se drugačije ophoditi"

Sve više nelegalnih deponija, država da pooštri kazne

Sve je više nelegalnih deponija, a sve manje planova za rješavanje dugogodišnjih problema. Ekolozi upozoravaju da je vrijeme da država pooštri kazne, ali istovremeno i podstakne građane da recikliraju.

"Gdje god smo našli pogodno mjesto da bacimo otpad mi smo bacali" kazao je Milorad Mitrović iz Ekološkog društva Breznica.

Ove riječi prikazuju odnos pojedinca prema prirodi, a da je stanje zabrinjavajuće, saglasni su i nadležni i civilni sektor. Prema posljednjem izvještaju, u Crnoj Gori je registrovano oko 400 nelegalnih odlagališta otpada koja su veliko opterećenje za komunalna preduzeća u finansijskom, kadrovskom i tehničkom smislu.

"To je jedan proces koji se nažalost ne zaustavlja koliko god da djelujete uvijek se javljaju nažalost nove lokacije sa neuređenim odlagalištima", kazala je Ružica Brnović iz Ministarstva ekologije.

Ukoliko mislimo da ispunimo obaveze i zatvorimo poglavlje 27 moramo uraditi više, jer uveliko kasnimo, kažu u civilnom sektoru. Zato su nam potrebna trajna rješenja.

"Važno je da se izvrši reforma u sistemu obrazovanja i u kaznenoj politici kako se ove stvari ne bi dešavale", smatra građanski i ekološki aktivista Vuk Vujisić.

"Kad nam svijest bude ležala u novčaniku mislim da ćemo se drugačije ophoditi", dodaje Brnović.

Potrebno je, kažu, ojačati komunalnu infrastrukturu, okrenuti se reciklaži i sistemu produžene odgovornosti za proizvođača.
"A to znači da ambalaža koja dolazi u cg da se mora naplaćivati od proizvođača ili uvoznika a deponije se moraju napraviti prema standardima evropskim", pojašnjava Mitrović.

"Moramo mnogo više ulagati u reciklažu podstaći građane da recikliraju a da bi se to desilo službe lokalne samouprave moraju podstaći to", kazao je Vujisić.

Ekološko društvo “Zeleni korak” iz Ulcinja priprema program rješavanja otpada za period 2023 - 2030.

"Ukolko se to bude prihvatilo od strane državnih institucija a to moraju da budu uključeni svi, onda se možemo negdje za sedam osam godina približiti evropskim standardima što se otpada tiče i opravdati atribut ekološka država", kazao je Dželal Hodžić iz Ekološkog društva "Zeleni korak".

Dok jedni nude rješenja, drugi ga još nemaju.

"Nikšić je jedina opština u Crnoj Gori koja nema plan upravljanja otpadom. Na osnovu tog plana treba da se započeti proces dovrši da dobijemo sanitarnu deponiju gdje ćemo imati razvrstavanje otpada selektivno prikupljanje otpada", saopštio je Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa Nikšiča.

Osim u Nikšiću, nova sanitarna deponija biće i u Bijelom Polju, kažu u Ministarstvu. Najavljuju i pojačan inspekcijski nadzor čime će državnim komunalnim inspektorima biti omogućeno da kontrolišu sprovođenje lokalnih planova upravljanja otpadom koji su obaveza svake opštine.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.