Đukanović: Izrazimo jasno protivljenje kršenju ljudskih prava i upotrebi varvarskih metoda u Ukrajini
Đukanović

Povodom dana sjećanja na žrtve gladomora

Đukanović: Izrazimo jasno protivljenje kršenju ljudskih prava i upotrebi varvarskih metoda u Ukrajini

Dan sjećanja na žrtve zločina "Velike gladi" u Ukrajini 1932-1933, koji se obilježava svake četvrte subote u novembru, prilika je za izraze saosjećanja za stradanja ukrajinskog naroda, i pripadnika drugih nacionalnosti na teritoriji Ukrajine, '30ih godina prošlog vijeka pod Staljinovom vlašću, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Zločin gladomora, koji je prema mnogim istraživačkim nalazima bio rezultat planirane i organizovane politike izgladnjivanja naroda od strane totalitarnog režima, nanio je, podsjeća Đukanović, nemjerljive patnje i stradanja i odnio milione ljudskih života.

Nažalost, konstatuje, 90 godina nakon ovog stravičnog zločina, danas, opet u Ukrajini, svjedočimo novoj zloupotrebi hrane,ovoga puta kao moćnog oružja u ratnim uslovima.

"Naša je obaveza da sjećanjem na zločine iz prošlosti ne samo odamo poštovanje prema nevinim žrtvama i osudimo zločinačke politike, već i da podstičemo osnaživanje programa obrazovanja i informisanja slobodne javnosti o onim dijelovima istorije koji su iz brojnih razloga ostajali skriveni i izvan školskih programa.U danima kada je Ukrajina izložena nemilosrdnoj agresiji i kada su stanovnici ove prijateljske zemlje izloženi kontinuiranom strahu, hladnoći i gladi, obaveza međunarodne zajednice i Crne Gore kao njene odgovorne članice je da svojim glasom izrazimo jasno protivljenje kršenju ljudskih prava i upotrebi varvarskih metoda koji za metu imaju isključivo civile i onemogućavanje njihovog života u miru i blagostanju", naveo je u izjavi Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.