Zeković: Cilj liste BIRN-a kompromitacija građanskih protesta i aktivista koji se suprostavljaju velikosrpskom nacionalizmu

Zeković: Cilj liste BIRN-a kompromitacija građanskih protesta i aktivista koji se suprostavljaju velikosrpskom nacionalizmu

Upravo kada je počela da se budi građanska Crna Gora reagovale su strukture bliske aktuelnoj vlasti, iza kojih stoji zvanična Srbija i Rusija, kako bi na startu ugušile takvu vrstu inicijative, ocijenio je građanski aktivista Aleksandar Zeković u emisiji Aritmija Gradske RTV. Zeković, koji je zajedno sa grupom crnogorskih građanskih aktivista u izvještaju regionalne istraživačke mreže BIRN targetiran kao crnogorski ekstremista, kaže da aktuelna, kao i prethodna Vlada čini sve da one koji su upozoravali na njihove greške i propuste, javnosti predstavi na najgori način i da diskredituje ih sa građanskog, političkog i profesionalnog aspekta.

Aktuelna vlast čini sve da institucije ostanu nefunkcionalne, smatra Zeković. Komentarišući spekulacije o mogućem uvođenju vanrednog stanja, upravo zbog nefunkcionisanja institucija, kaže da ne bi isključio tu mogućnost.

“Vidi se da njihovo ponašanje u nekim elementima ide u tom pravcu. U pravcu uvođenja vanrednog stanja. Uporno ponavljaju da DPS mora da prihvati onako kako su oni definisali. Pa nije to dijalog”, ističe Zeković.

Ponavlja da je bio neprijatno iznenađen kada se pojavio na BIRN-ovom spisku navodnih ekstremista, iako se dosljedno bavi zaštitom ljudskih prava i sloboda, bez izuzetka.

“Mislim da je to jedan vid obračuna sa onima koji su predstavljali alternativu i koji su pružali jedan uporan, dosljedan otpor onome što se dešavalo u Crnoj Gori. U posljednje dvije godine naročito. Pri čemu je moja borba višedecenijska i mislim da ni u čemu ne postupam različito nego što sam radio devedesetih u odnosu na danas”, kazao je Zeković.

Izvještaj BIRN-a, koji se odnosi na Crnu Goru, neprimjeren je za ozbiljnu organizaciju i bez adekvatne stručne terminologije, navodi Zeković. Poručuje da nije crnogorski nacionalista i da nikada nije zastupao takva uvjerenja.

“Radio sam sve suprotno od toga pokazujući ono na čemu se temeljila čitava borba i antiratnog pokreta devedesetih, koji je kroz razne emancipatorske faze doveo do obnove nezavisnosti i naravno sa ovim što imamo danas kada pružamo otpor potpunom ustavnom urušavanju Crne Gore i poništavanju njenih vrijednosti i institucija”, naglašava Zeković.

Ističe da se njegova koleginica našla na spisku ekstremista zbog, kako kaže, utemeljenih istraživačkih tekstova koje je pisala o brojnim propustima u radu Agencije za nacionalnu bezbjednost i bezbjednosnom sektoru uopšte.

“U tom kontekstu, i prethodna i ova vlada čine sve da se sa onima, koji su prepoznavali i identifikovali blagovremeno njihove greške i propuste, na ovaj način obračunaju i da ih javnosti predstave na najgori mogući način, te da ih sa aspekta njihove dalje građanske, političke i profesionalne budućnosti učine neupotrebljivim”, kazao je Zeković.

Za jednu organizaciju koja ima značajnu međunarodnu podršku, i koja se, kaže, u jednom širem kontekstu prepoznaje kao jedan ozbiljan i relevantan referentni izvor, od pitanja bezbjednosti, ljudskih prava, preko evropskih integracija i pitanja korupcije, ovakav izvještaj je, smatra Zeković, elementarno nesistematizovan i bez odgovarajuće forme.

“Vidi se da je njihov pristup često selektivan i stiče se dojam da rade po naređenju, po širem projektu i cilju, kao što je u ovom slučaju bilo, da se građanski aktivisti prepoznati po širenju ljudskih prava i sloboda budu do kraja degradirani u crnogorskom društvu. Izvještaj je pun potpuno neosnovanih navoda i citata koji nisu ni istorijski utemeljeni. Čak se vidi da neko ko je pisao izvještaj, nažalost, nije baratao stručnom terminologijom kada je riječ o ovim stvarima”, ocijenio je Zeković.

Izvještaj neprimjeren za ozbiljnu organizaciju

Izvještaj, ističe, nije primjeren za jednu ozbiljnu organizaciju. Kao primjer navodi da u izvještaju piše o “učlanjenju Crne Gore u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca”.

“Neko će reći “ujedinjenje” a neko će reći “prisajedinjenje”, ali “učlanjenje” ne stoji. Termin “takozvana Božićna pobuna” – ona ne može biti takozvana već je bila Božićna pobuna ili, za neke, Božićni ustanak”, objasnio je Zeković.

Ističe da se vidi da pozadina nije vrijedno i temeljno istraživanje, budući da se u izvještaju prepoznaju određene organizacije koje se ne zovu tako i prepoznaju se kao organizatori određenih skupova koji to nijesu bili. Dodaje i da se Građanska inicijativa “21. maj” navodi kao organizator skupova koje nijesu organizovali.

“Težište je bila neka slobodna projekcija onoga koji je pisao izvještaj i koji je išao pretpostavkom “ko bi mogao biti tamo, sigurno Zeković”. To je zaista neozbiljno za takvu organizaciju iza koje takvi donatori”, ocijenio je Zeković.

Najavio je da će osnažiti komunikaciju sa donatorima, ali ne u cilju sopstvene odbrane.

“Ja nisam eksponent crnogorskog nacionalizma i ne želim da se branim sa te pozicije. Ja nisam crnogorski nacionalista. Nikad nisam pristalica takvog opredjeljenja. Naprotiv, radio sam sve suprotno od toga, pokazujući sve ono na čemu se temeljio antiratni pokret devedesetih, koji je, kroz svoje razne faze, doveo do obnove nezavisnosti, do onoga što imamo danas, čemu pružamo otpor, a to je ustavno urušavanje Crne Gore i poništavanju njenih vrijednosti i institucija”, kazao je Zeković.

Smatra da je potpuno legitimno pružati otpor ovoliko snažnom uticaju jedne vjerske organizacije u društvu.

“Isto tako, kada bi na mjesto Crkve Srbije bila druga vjerska zajednica, pružao bi isti otpor”, kazao je Zeković.

Interesantan tajming

Ističe da je tajming izvještaja vrlo interesantan.

“Nije ni to slučajno. Snaže se protestna okupljanja, snaži se pokret zasnovan na porukama protesta. Napokon prozapadne i demokratske strukture u Crnoj Gori shvataju koliko je snažno da na taj način djeluju”, kazao je Zeković.

Kaže da ranije nijesu mogli da zavrijede značajniju pažnju suverenističkih struktura, koje su bile pristalice opredjeljenja da treba, po svaku cijenu, institucionalno djelovati.

“Crnogorsko društvo je počelo da se budi sa te tačke i odmah se javljaju strukture, iza kojih definitivno stoje zvanična Srbija i zvanična Rusija, i prosto žele da disciplinuju, kazne, sankcionišu, uguše jednu vrstu takve inicijative”, kazao je Zeković.

Protestni pokret imao svoju razvojnu fazu od prvog dana kada su, kako kaže, kleronacionalisti uzeli vlast u ovoj državi.

“Jedan sam od onih koji to nazivaju tim imenom i temeljio sam to na dokazima. Borio sam se protiv govora mržnje, procesuirao sam sve one koji nisu zakonito djelovali u tom pravcu”, podsjeća Zeković.

Iako se u izvještaju navodi da je bratstvo “Stupovi” pjevalo “tradicionalnu” pjesmu koju, kako se navodi u izvještaju, “neki crnogorski nacionalisti smatraju uvredljivom”, Zeković kaže da su na pjesmu prvenstveno reagovali manjinski narodi.

“Bile su osude i od drugih struktura, ali prije svega reagovali su predstavnici manjinskih naroda u Crnoj Gori. Reagovale su i parlamentarne partije koje se nikako ne mogu tretirati kao crnogorske i nacionalističke, kao na primjer Bošnjačka stranka”, kazao je Zeković.

Dodaje da je veoma važan osjećaj svakog pojedinca i da je to upravo ono što cijeni nadležni držani organ, konkretno državno tužilaštvo.

“Opet ni to nema nikakve veze šta o tome misle takozvani crnogroski nacionalisti, već šta o tome misli konkretni građanin i kako je on to doživio”, naglašava Zeković.

Dodao je da, u brojnim opštinama gdje se pjevala ta pjesma, tužilaštvo je to tretiralo kao jedan klasičan nacionalistički ispad.

“To je zamjena teza. U izvještaju se predstavlja da se jedna tradicionalna pjesma nepravedno tretira na jedan način i da to uglavnom rade crnogorski nacionalisti”, kazao je Zeković.

Stiče se utisak da aktivisti upravljaju usmjeravanju društvene tokove i prepoznaje se davanje važnosti koje im ne pripada, čak i u ovom negativnom kontekstu,

“Mislim da crnogorsko društvo, nažalost, nema izgrađene kapicetete da građani zaista budu oslobođeni partitokratije. Ovo bi značilo da su građani okrenuli leđa političkim partijam, pa da građanski pokreti i inicijative mogu imati više društvene pažnje i značaja. To ne odgovara činjeničnom stanju”, ocijenio je Zeković.

Autorka izvještaja za Crnu Goru, Jelena Jovanović, pominje se u Sky aplikacijama.

“Vidimo da se tu pominju određena imena i da korisnici te aplikacije pominju neka druga imena. Rekao bih da je to uvjerljiviji podatak ili pokazatelj od onog na koji se ovaj izvještaj zasniva”, kazao je Zeković.

Kao primjer navodi novinarku Tanju Pavićević, čije ime se navodi u izvještaju, za koju kaže da je pionir u predstavljanju ljudskih prava u nezavisnom dnevniku Vijesti.

“U izvještaju se pominje kao ekstremista zbog svog govora ispred Vlade, zbog Temeljnog ugovora. Tom prilikom je pročitala pozdravni govor Aleksandre Bosnić iz Novog Sada. To nema nikakve nema veze sa nacionalizmom i ekstremizmom”, kazao je Zeković.

Napominje da se grupa ”Bogugodnice” bazira na političkoj satiri sa feminističkim pristupom da javnosti predoče da mogu licimjerno da se ponašaju muškarci vjerinici koji pri tome imaju moć.

”Crnogorske patriote, ne nacionalisti, postoje kao odbrambena reakcija na velikosprski nacionalizam. Gdje bi bio taj patriotski osjećaj izraženiji nego u trenucima kada vam je domovina i društvo ugroženi”, pitao je Zeković.

Ističe da je razlika između njega i gospođe Jelene Jovanović, autorke izvještaja, ta da, kada bi se našao na skupu na kojem se pjeva takva pjesma, ako ne bi mogao da zaustavi pjevanje, udaljio bi se sa skupa ili bi podnio prijavu. Podsjeća da je zaustavio uvrijedljivo skandiranje Dritanu Abazoviću na jednom skupu.

“Smatrao bi lično svojim porazom kada bi prećutao kršenje bilo kojeg ljudskog prava, bilo kome. To što je ta osoba, u tom trenutku, moj neistomišljenik, sa aspekta ljudskih prava, ne znači ništa”, kazao je Zeković.

Ovaj izvještaj je, kako kaže, primjer povrede prava ličnosti i u svakom slučaju će imati sudski epilog.

“Ljudi koji su imali najviše kondicije da izdrže ovu borbu na neki način su prepoznati u ovom izvještaju. Interesantno je da u izvještaju nema nijednog političara iako su glavni generatori nacionalističkih poruka”, ocijenio je Zeković.

Navodi da je, za razliku od njega, autorka izvještaja BIRN-a – novinarka Vijesti Jelena Jovanović bila na skupu na kojem su se pjevale nacionalističke pjesme, uvrjedljive za manjinske narode.

“Da sam ja bio na njenom mjestu, a to sam i dokazao, ako ne bih mogao da prekinem pjevanje, ja bih se odatle udaljio, a sigurno bih podnio i prijavu”, ističe Zeković.

Jasna je namjera, zaključuje, da se kroz priču o dva jednako opasna nacionalizma – srpskom i crnogorskom, otvori treći, navodno umjereni put koji personifikuje lider GP URA Dritan Abazović, u čemu ima podršku značajnog dijela nevladinog sektora.

Izvor: gradski.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.