Magistarski rad: Litije fenomen koji je temeljno uticao na savremeno crnogorsko društvo
arhiva

Magistarski rad: Litije fenomen koji je temeljno uticao na savremeno crnogorsko društvo

Litije, održane 2020. godine, imale su višestruk značaj i ulogu u društvu. Doprinosile su integraciji pojedinca u zajednicu, razvoju društvene solidarnosti i kohezije. Snažile su jačinu i istrajnost ubjeđenja, vjerovanja, a samim tim i snagu i jedinstvo zajednice. To je zaključak prvog magistarskog rada na temu "Litije kao socijalni i religijski fenomen savremenog crnogorskog društva", koji je 15. novembra odbranjen na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj su kazali da je autorka rada Andrijana Bogetić realizovala naučno istraživački čiji je cilj ispitivanje osobenosti litija kao društvenog pokreta.

"Pažnja istraživanja je usmjerena ka ispitivanju motiva i očekivanja učesnika litija, stepena religioznosti učesnika i djelimično njihovog odnosa prema određenim društvenim normama i vrijednostima. Važan cilj istraživanja je i uticaj litija na porast religioznost među samim učesnicima. Analizirana je učestalost prisustva građana litijama, njihovo ponašanje, ali i stavovi vezani za same litije i učesnike litija. Rad je nastajao da zahvati u cjelosti fenomen koji je obilježio savremeno crnogorsko društvo te se bavio ne samo spoljnim obilježjima i formom protesta nego i osobenostima crnogorskog društva koje se prethodile pojavi litija", navedeno je u objavi na sajtu MCP, prenosi Pobjeda.

Autorka je u radu navela da litije spadaju u grupu "vrednosnih i normativnih pokreta" i da ih je karakterisala usmjerenost "ka univerzalnim vrijednostima, zaštiti ljudskih i vjerskih prava i sloboda, moralnom i duhovni preporodu, zaštiti prava SPC". 

"Sam autor rada smatra da litije predstavljaju fenomen koji je temeljno uticao na savremeno crnogorsko društvo i izražava nadu da će ovaj rad predstavljati samo polaznu tačku za sva sljedeća koja će razumijevanjem promjena koje su se desile doprinijeti stvaranju boljeg društva", navedeno je u objavi na sajtu MCP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.